New Hospital Logo
deco

Vađenje J-J stenta

Ureteri

Vađenje J-J stenta

(dvostrukog J stenta) je medicinski postupak kojim se uklanja stent koji je ranije postavljen u ureter radi olakšanja protoka urina ili održavanja prohodnosti urinarnog trakta. Postupak vađenja J-J stenta obično se izvodi u slučajevima kada je stent privremeno postavljen radi rešavanja određenih problema, i sada se smatra da više nije potreban ili kada je završila njegova funkcija.

Evo kako obično izgleda postupak vađenja J-J stenta:

  1. Priprema: Pacijent će obično biti pripremljen za postupak u ambulantnom okruženju ili hirurškom okruženju. Anestezija nije obavezna, a vađenje stenta se obično može izvesti bez anestezije. Pacijent će biti postavljen u odgovarajući položaj, obično ležeći na leđima.
  2. Lokalna anestezija (opciono): Da bi se smanjila nelagodnost, može se koristiti lokalna anestezija kako bi se omogućilo postavljanje cistoskopa (medicinskog uređaja koji se koristi za vizualizaciju i manipulaciju urinarnog trakta) kroz uretru pacijenta.
  3. Vađenje stenta: Kroz cistoskop se postavlja tanak instrument (ureteroskop) koji omogućava hirurgu da dođe do stenta u ureteru. Stent se pažljivo hvata i izvlači iz tela. Ovaj postupak se obično izvodi bez potrebe za rezom na telu.
  4. Provera: Nakon vađenja stenta, hirurg će obično proveriti urinarni trakt kako bi se uverio da nema preostalih problema i da je stent u potpunosti uklonjen.
  5. Oporavak: Nakon postupka, pacijent će možda osećati blagu nelagodnost ili iritaciju u uretri, ali ova nelagodnost obično brzo prolazi.

Vađenje J-J stenta je obično brz postupak i pacijenti se obično mogu vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima vrlo brzo nakon postupka. Važno je napomenuti da je postupak obično bezbolan, ali može uzrokovati blagu nelagodnost tokom vađenja stenta. Nakon vađenja stenta, pacijentima će možda biti data određena uputstva o postoperativnoj njezi, uključujući upute o higijeni i praćenju bilo kakvih simptoma ili problema u urinarnom traktu.

Doktori

Vađenje J-J stenta

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 13.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻