New Hospital Logo
deco

Uzorkovanje endometrijuma rampipelom 

Ginekološke intervencije

Uzorkovanje endometrijuma

poznato i kao endometrijska biopsija ili endometrijska aspiracija, je medicinski postupak koji se obavlja kako bi se uzeli uzorci tkiva iz unutrašnjeg sloja materice, poznatog kao endometrijum. Ovaj postupak se često izvodi radi dijagnostike ili praćenja ginekoloških problema ili promena u materici. Rampilip ili Rample ili Curette je instrument koji se često koristi za ovu vrstu biopsije. Evo kako izgleda postupak uzorkovanja endometrijuma rampipelom:

  1. Pregled i priprema: Pre nego što se izvede postupak, pacijentkinja će obaviti pregled kod svog ginekologa ili lekara kako bi se ocenila potreba za endometrijskom biopsijom. Lekar će obaviti ginekološki pregled i, ako je potrebno, ultrazvučni pregled kako bi se utvrdila tačna lokacija endometrijuma i priroda problema.
  2. Anestezija: Da bi se smanjila nelagodnost i bol tokom postupka, često se primenjuje lokalna anestezija kako bi se omogućila bezbolna aspiracija endometrijalnih uzoraka. U nekim slučajevima, može se koristiti opšta anestezija, posebno ako je postupak obiman ili se radi histeroskopija istovremeno.
  3. Uzimanje uzorka: Lekar će pažljivo umetnuti rampipel (curetta) kroz cervikalni kanal i u unutrašnjost materice. Pomoću ovog instrumenta će pažljivo uzeti uzorke tkiva iz endometrijuma. Uzorci se često smeštaju u formalin ili drugi konzervans kako bi se sačuvali za laboratorijsku analizu.
  4. Provera uzoraka: Uzorci se šalju na patohistološku analizu kako bi se utvrdila priroda promena u endometrijumu. Ovi rezultati pomažu u postavljanju tačne dijagnoze i planiranju daljeg lečenja ako je potrebno.
  5. Oporavak: Nakon postupka, pacijentkinja će biti pod nadzorom medicinskog osoblja dok se ne probudi iz anestezije, ako je korišćena opšta anestezija. Oporavak obično traje nekoliko sati, a pacijentkinja će moći da se vrati kući istog dana.

Uzorkovanje endometrijuma rampipelom je koristan postupak za dijagnostiku i praćenje ginekoloških problema kao što su abnormalna krvarenja, nepravilnosti u menstrualnom ciklusu ili sumnja na endometrijske promene. Važno je da pacijentkinja razgovara sa svojim lekarom o svim aspektima ovog postupka i da se pridržava uputa lekara za oporavak i dalje lečenje ako je potrebno.

Doktori

Uzorkovanje endometrijuma rampipelom 

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 12.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻