New Hospital Logo
deco

Ultrazvučno utvrđivanje trudnoće

Trudnoća

Ultrazvučno utvrđivanje trudnoće

je dijagnostički postupak koji se rutinski primenjuje kako bi se potvrdila prisutnost i praćenje razvoja trudnoće. Ovaj pregled se često izvodi transvaginalnim ili transabdominalnim ultrazvukom, u zavisnosti od gestacijskog stadijuma, potreba i specifičnosti svake trudnoće. Evo kako se obavlja ultrazvučno utvrđivanje trudnoće:

  1. Priprema: Obično nema posebne pripreme potrebne pre ultrazvučnog pregleda za utvrđivanje trudnoće. Pacijentkinja može biti zamoljena da popije nekoliko čaša vode pre transabdominalnog ultrazvuka kako bi napunila bešiku, što može poboljšati vizualizaciju.
  2. Položaj: Pacijentkinja će biti postavljena na kauču ili preglednoj stolici u ginekološkom položaju. Za transabdominalni ultrazvuk, gel se nanosi na donji deo trbuha kako bi se poboljšao kontakt između kože i ultrazvučne sonde. Za transvaginalni ultrazvuk, ultrazvučna sonda se pažljivo umeće u vaginu.
  3. Pregled: Lekar će koristiti ultrazvučnu sondu kako bi pregledao matericu i jajnike i potvrdio prisutnost trudnoće. U ranoj fazi trudnoće, transvaginalni ultrazvuk je često efikasniji jer omogućava bolju vizualizaciju embriona i ranog gestacijskog meška.
  4. Vizualizacija: Ultrazvuk omogućava lekaru da vidi fetus, srčane otkucaje (ukoliko je dovoljno razvijen), placentu, amnionsku kesu i druge strukture vezane za trudnoću. Takođe se meri dužina fetusa i procenjuje se trudnoća prema veličini.
  5. Dokumentacija i analiza: Slike i podaci dobijeni tokom pregleda često se dokumentuju kako bi se pratila trudnoća i postavila tačna procena gestacijske dobi.

Ultrazvučno utvrđivanje trudnoće je korisno za potvrdu i praćenje trudnoće, procenu tačne gestacijske dobi, identifikaciju višeplodne trudnoće, praćenje razvoja fetusa i identifikaciju eventualnih komplikacija. Ovaj pregled je važan deo prenatalne nege i omogućava lekarima da prate zdravlje majke i fetusa tokom trudnoće.

Doktori

Ultrazvučno utvrđivanje trudnoće

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 6.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻