New Hospital Logo
deco

Ultrazvučno praćenje ovulacije  – 3 pregleda

Priprema VTO

Ultrazvučno praćenje ovulacije

je dijagnostička tehnika koja se koristi kako bi se pratilo sazrevanje i oslobađanje jajne ćelije (ovulacija) tokom menstrualnog ciklusa. Ovo praćenje je često deo postupka vantelesne oplodnje (VTO) i tretmana neplodnosti kako bi se odredilo optimalno vreme za postavljanje sperme ili za izvođenje drugih reproduktivnih procedura. Evo kako se obavlja ultrazvučno praćenje ovulacije:

  1. Planiranje pregleda: Ultrazvučno praćenje ovulacije obično počinje na početku menstrualnog ciklusa. Lekar će dogovoriti termine pregleda koji će se obavljati u određenim danima ciklusa.
  2. Ultrazvučni pregled: Tokom pregleda, pacijentkinja će biti postavljena na pregledni sto u ginekološkom položaju. Lekar će koristiti ultrazvučnu sondu (često se primenjuje transvaginalni ultrazvuk) kako bi pregledao jajnike i pratili sazrevanje folikula (jajnika vrećica u kojima se razvijaju jajne ćelije).
  3. Praćenje folikula: Ultrazvuk omogućava lekaru da prati veličinu i broj folikula u jajnicima tokom menstrualnog ciklusa. Folikuli se povećavaju kako se ciklus razvija, a najveći folikul, nazvan dominantni folikul, obično sadrži zrelu jajnu ćeliju.
  4. Ispitivanje nivoa hormona: Pored ultrazvučnog pregleda, lekar može tražiti uzimanje uzoraka krvi kako bi se merila koncentracija hormona, kao što su luteinizirajući hormon (LH) i estradiol, koji su važni za kontrolu ovulacije.
  5. Identifikacija ovulacije: Na osnovu veličine folikula i nivoa hormona, lekar će moći da predvidi kada će doći do ovulacije. Ovo omogućava planiranje optimalnog vremena za postavljanje sperme ili za izvođenje drugih reproduktivnih procedura kao što je intrauterina inseminacija (IUI) ili VTO.

Ultrazvučno praćenje ovulacije je posebno korisno za pacijentkinje koje se suočavaju sa problemima plodnosti ili imaju nepravilne menstrualne cikluse. Praćenjem ovulacije, lekari mogu tačno odrediti kada će se ovulacija desiti i pomoći paru da poveća šanse za začeće. Ova tehnika je deo individualizovanog plana lečenja neplodnosti koji se prilagođava potrebama svake pacijentkinje.

Doktori

Ultrazvučno praćenje ovulacije  – 3 pregleda

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 7.500 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻