New Hospital Logo
deco

Ultrazvučni pregled

Opšta ginekologija

Ultrazvučni pregled

ginekološki je specifičan tip ultrazvuka koji se primenjuje za pregled reproduktivnih organa žene, uključujući matericu (uterus), jajnike (ovarije) i druge strukture u karlici. Ovaj pregled se često koristi za dijagnostiku i praćenje ginekoloških stanja, kao i za praćenje trudnoće.

Evo kako se obavlja ginekološki ultrazvučni pregled:

  1. Priprema: Pacijentkinja se obično priprema za pregled tako što će popiti određenu količinu vode (u slučaju transabdominalnog ultrazvuka) ili će imati prazan bešiku (u slučaju transvaginalnog ultrazvuka). Ovo može zavisiti od vrste pregleda i specifičnih zahteva lekara.
  2. Položaj: Pacijentkinja će se obično postaviti na ginekološku stolicu, sličnu onoj koja se koristi tokom standardnog ginekološkog pregleda. Za transabdominalni ultrazvuk, gel se nanosi na donji deo trbuha kako bi se poboljšao kontakt između kože i ultrazvučne sonde. Za transvaginalni ultrazvuk, ultrazvučna sonda se pažljivo umeće u vaginu.
  3. Pregled: Lekar će koristiti ultrazvučnu sondu koja šalje i prima zvučne talase. Sonda se pomiče preko donjeg dela trbuha ili se postavlja u vaginu kako bi se dobila najbolja slika reproduktivnih organa. Tokom pregleda, lekar će pratiti slike na ekranu i analizirati strukture unutar karlice.
  4. Vizualizacija i merenje: Ultrazvuk omogućava lekaru da vizualizuje matericu, jajnike, jajovode i druge strukture. Takođe se može meriti debljina endometrijuma (sluznice materice) i pratiti rast i razvoj fetusa tokom trudnoće.
  5. Dokumentacija i analiza: Slike i podaci dobijeni tokom pregleda često se dokumentuju i analiziraju kako bi se postavila dijagnoza ili pratilo stanje.

Ginekološki ultrazvučni pregled je koristan za dijagnostiku različitih ginekoloških problema, kao što su ciste na jajnicima, fibroidi u materici, problemi sa menstruacijom, trudnoća, i mnogi drugi. Ovaj pregled je često deo redovnih ginekoloških pregleda i može se primeniti i kao deo specifičnih dijagnostičkih postupaka kad god je to potrebno.

Doktori

Ultrazvučni pregled

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 6.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻