New Hospital Logo
deco

Ultrazvučni pregled urotrakta

Ultrazvučni pregledi

Ultrazvučni pregled urotrakta

je dijagnostički postupak koji se koristi za vizualizaciju i procenu organa urinarnog sistema. Ovo uključuje bubrege, uretere (vodove koji vode urin iz bubrega do mokraćne bešike), mokraćnu bešiku i uretru (vod koji vodi urin iz mokraćne bešike van tela). Ovaj pregled omogućava lekarima da identifikuju različite probleme u urotraktu, kao što su kamenje u bubrezima, upale, tumori i druge patologije. Evo kako obično izgleda ultrazvučni pregled urotrakta:

  1. Priprema: Pacijent obično ne mora biti natašte za ovaj pregled, ali bi mogao biti upućen da popije veću količinu tečnosti kako bi se mokraćna bešika napunila i omogućila bolja vizualizacija.
  2. Položaj pacijenta: Pacijent će biti postavljen na leđa na preglednom stolu, a donji deo tela će biti izložen za pregled.
  3. Ultrazvučna sonda: Tehničar za ultrazvuk primenjuje gel na kožu na mestu gde će se sonda postaviti. Zatim će postaviti ultrazvučnu sondu na kožu iznad regije urotrakta koja se pregleda.
  4. Vizualizacija organa: Sonda emituje visokofrekventne zvučne talase u telo, a ti talasi se odražavaju od organa urinarnog sistema. Povratni talasi se registruju i pretvaraju u slike koje se prikazuju na monitoru. Lekar i/ili tehničar pažljivo pregledaju ove slike kako bi procenili veličinu, oblik, strukturu i eventualne promene u organima.
  5. Kretanje sonde: Tehničar može pomaknuti sondu preko različitih delova trbuha kako bi dobili bolji pregled svih organa u urotraktu.
  6. Završetak pregleda: Kada je pregled završen, ultrazvučna sonda se uklanja i pacijent može napustiti preglednu sobu.
  7. Analiza i izveštaj: Slike i snimci dobijeni tokom pregleda se često čuvaju u elektronskom formatu i čine deo zvaničnog izveštaja. Lekar će analizirati ove slike i izvestiti pacijenta o rezultatima pregleda.

Ultrazvučni pregled urotrakta je bezbolan i relativno brz postupak. Ovaj pregled je koristan za otkrivanje različitih problema u urinarnom sistemu i može pomoći u postavljanju dijagnoze i planiranju tretmana. Važno je napomenuti da samo lekar može tačno interpretirati rezultate ultrazvučnog pregleda i postaviti dijagnozu.

Doktori

Ultrazvučni pregled urotrakta

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 4000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻