New Hospital Logo
deco

Ultrazvučni pregled trudnice

Trudnoća

Ultrazvučni pregled trudnice

je važan deo prenatalne nege i omogućava lekarima da prate razvoj i zdravlje fetusa tokom trudnoće. Ovaj pregled se obavlja uz pomoć ultrazvučne tehnologije i omogućava vizualizaciju fetusa, placentu, amnionsku kesu i druge strukture vezane za trudnoću. Evo nekoliko ključnih informacija o ultrazvučnom pregledu trudnice:

  1. Svrha pregleda: Ultrazvučni pregled trudnice ima nekoliko svrha, uključujući potvrdu prisustva trudnoće, određivanje gestacijske dobi, procenu rasta i razvoja fetusa, identifikaciju eventualnih anatomskih ili funkcionalnih abnormalnosti, praćenje placentalne funkcije i protoka krvi, kao i određivanje položaja fetusa u materici.
  2. Vrste ultrazvuka: Postoje dve osnovne vrste ultrazvučnih pregleda u trudnoći:
    • Transabdominalni ultrazvuk: Ovaj pregled se izvodi tako što se ultrazvučna sonda postavlja na trbuh trudnice, a na koži se koristi gel kako bi se poboljšao kontakt. Transabdominalni ultrazvuk se obično primenjuje u kasnijim fazama trudnoće.
    • Transvaginalni ultrazvuk: Ovaj pregled se izvodi tako što se ultrazvučna sonda pažljivo umeće u vaginu. Transvaginalni ultrazvuk se često primenjuje u ranim fazama trudnoće i omogućava bolju vizualizaciju fetusa u tom periodu.
  3. Priprema: Pacijentkinja obično nije potrebno posebno pripremati za ultrazvučni pregled trudnice. U nekim slučajevima, možda će biti zamoljena da popije nekoliko čaša vode pre transabdominalnog ultrazvuka kako bi se napunila bešika, što može poboljšati vizualizaciju.
  4. Položaj pacijentkinje: Pacijentkinja će biti postavljena na kauču ili preglednoj stolici u ginekološkom položaju.
  5. Vizualizacija i merenje: Tokom pregleda, lekar će pratiti slike na ekranu i meriti različite delove tela fetusa kako bi utvrdio gestacijsku dob, procenio rast i razvoj, i identifikovao eventualne abnormalnosti.
  6. Dokumentacija i analiza: Slike i podaci dobijeni tokom pregleda često se dokumentuju kako bi se pratila trudnoća i postavila dijagnoza ukoliko je potrebno.

Ultrazvučni pregled trudnice je bezbedan i često se rutinski primenjuje tokom prenatalne nege kako bi se osiguralo zdravlje majke i fetusa. Ovi pregledi omogućavaju lekarima da pruže odgovarajuću negu tokom trudnoće i da reaguju na eventualne probleme ili komplikacije. Redovni ultrazvučni pregledi igraju ključnu ulogu u praćenju trudnoće i pripremi za porođaj.

Doktori

Ultrazvučni pregled trudnice

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 7.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻