New Hospital Logo
deco

Ultrazvučni pregled testisa

Ultrazvučni pregledi

Ultrazvučni pregled testisa

je dijagnostički postupak koji se koristi za procenu stanja i strukture testisa. Ovaj pregled se često primenjuje kako bi se identifikovale promene, povrede, upale ili druge patologije u testisima ili okolnom tkivu. Evo kako obično izgleda ultrazvučni pregled testisa:

  1. Priprema: Obično nema specifične pripreme potrebne pre ovog pregleda. Pacijent može biti zamoljen da leži na leđima na preglednom stolu.
  2. Ultrazvučna sonda: Tehničar za ultrazvuk će primeniti gel na površinu skrotuma (mošnje), gde se nalaze testisi. Zatim će postaviti ultrazvučnu sondu na ovu regiju.
  3. Vizualizacija testisa: Sonda emituje visokofrekventne zvučne talase u testise. Ovi talasi se odražavaju od tkiva testisa i okolnog tkiva i formiraju slike koje se prikazuju na monitoru. Lekar i/ili tehničar pažljivo pregledaju ove slike kako bi analizirali strukturu testisa.
  4. Kretanje sonde: Tehničar može pomeriti sondu preko različitih delova skrotuma kako bi se dobila bolja vizualizacija oba testisa.
  5. Merenje i analiza: Tokom pregleda, lekar može izmeriti dimenzije testisa, kao što su dužina, širina i debljina. Takođe će pažljivo pregledati testise kako bi identifikovao eventualne promene, kao što su ciste, čvorovi ili druge patološke lezije.
  6. Završetak pregleda: Nakon što je pregled završen, ultrazvučna sonda se uklanja, a pacijent može napustiti preglednu sobu.
  7. Analiza i izveštaj: Slike i snimci dobijeni tokom pregleda se često čuvaju u elektronskom formatu i čine deo zvaničnog izveštaja. Lekar će analizirati ove slike i izvestiti pacijenta o rezultatima pregleda.

Ultrazvučni pregled testisa je bezbolan i brz postupak. Ovaj pregled je koristan za rano otkrivanje i praćenje različitih stanja, uključujući upale, tumore, ciste ili povrede u testisima. Važno je napomenuti da samo lekar može tačno interpretirati rezultate ultrazvučnog pregleda i postaviti dijagnozu.

Doktori

Ultrazvučni pregled testisa

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 4.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻