New Hospital Logo
deco

Ultrazvučni pregled abdomena

Ultrazvučni pregledi

Ultrazvučni pregled abdomena

je neinvazivna dijagnostička procedura koja se koristi za vizualizaciju unutrašnjih organa u abdominalnom (trbušnom) prostoru. Ovaj pregled se često primenjuje radi identifikacije i procene različitih stanja i bolesti unutar abdomena, uključujući jetru, slezinu, bubreg, žučnu kesu, pankreas, creva, krvne sudove i druge organe. Evo kako obično izgleda ultrazvučni pregled abdomena:

  1. Priprema: Pacijent obično treba biti pripremljen za pregled, što može uključivati post praznog stomaka (natašte) kako bi se obezbedila bolja vizualizacija organa. Lekar ili tehničar za ultrazvuk će obavestiti pacijenta o konkretnim smernicama pripreme za pregled.
  2. Položaj pacijenta: Pacijent će biti postavljen na stolu za pregled tako da se abdominalni deo tela lako može dostupiti. Obično se koristi gel na koži kako bi se omogućila bolja provodljivost zvučnih talasa između kože i ultrazvučne sonde.
  3. Ultrazvučna sonda: Tehničar za ultrazvuk će primeniti ultrazvučnu sondu na koži pacijenta na mestu koje se ispituje. Sonda šalje visokofrekventne zvučne talase u telo, a zatim registruje povratne odraze tih talasa kako bi se stvorila slika unutrašnjih organa.
  4. Vizualizacija organa: Tokom pregleda, tehničar će pomno skenirati različite delove abdomena kako bi se vizualizovali organi i strukture. Ove slike se prikazuju na monitoru i omogućavaju lekaru da analizira veličinu, oblik, strukturu i eventualne promene ili abnormalnosti u organima.
  5. Završetak pregleda: Nakon što je završen pregled svih potrebnih organa, ultrazvučna sonda se uklanja, a pacijent može napustiti prostoriju.
  6. Analiza i izveštaj: Snimci i slike dobijene tokom pregleda se često čuvaju u elektronskom formatu i čine deo zvaničnog izveštaja. Lekar će analizirati ove slike i izvestiti pacijenta o rezultatima pregleda.

Ultrazvučni pregled abdomena je bezbolan i obično traje relativno kratko. Ovaj pregled se često koristi za otkrivanje različitih bolesti i stanja, uključujući upalne procese, tumore, ciste, kamenje u žuči, a takođe pomaže u praćenju tretmana i evolucije određenih bolesti. Važno je napomenuti da samo lekar može tačno interpretirati rezultate ovog pregleda i postaviti dijagnozu.

Doktori

Ultrazvučni pregled abdomena

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 4000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻