New Hospital Logo
deco

Uklanjanje perianalnih kondiloma

Proktologija

Uklanjanje perianalnih kondiloma

koji su izrasline uzrokovane humanim papiloma virusom (HPV) u okolini analnog otvora, može se izvesti različitim medicinskim postupcima. Odluka o metodama uklanjanja zavisiće od veličine, broja i lokacije kondiloma, kao i od procene lekara. Evo nekoliko čestih metoda uklanjanja perianalnih kondiloma:

  1. Hirurško uklanjanje (ekscizija): Ovaj postupak podrazumeva hirurško odstranjivanje kondiloma skalpelom ili elektrokauterizacijom (korišćenje električne struje za uklanjanje tkiva). Ova metoda se obično koristi za veće ili tvrđe kondilome.
  2. Krioterapija: Krioterapija je postupak u kojem se kondilomi zamrzavaju tečnim azotom. Ovaj proces uzrokuje smrzavanje i odumiranje tkiva kondiloma, nakon čega se izrasline mogu lako ukloniti.
  3. Topički tretmani: Lekar može preporučiti primenu topičkih tretmana, kao što su tretmani podofilina ili imikvimoda, koji se primenjuju na kondilome kako bi ih postepeno uništili. Ovi tretmani se često primenjuju kod manjih kondiloma ili kada je potrebno više vremena za uklanjanje.
  4. Laserska terapija: Laserska terapija može se koristiti za uklanjanje perianalnih kondiloma. Laserski zraci se usmeravaju na kondilome kako bi ih isparili ili spalili.
  5. Elektrokoagulacija: Ova tehnika koristi električnu struju za zagrevanje i uklanjanje kondiloma. Elektrokoagulacija može biti efikasna kod manjih kondiloma.
  6. Injekcija interferona: U nekim slučajevima, lekar može preporučiti injekciju interferona, koji je imunomodulator, kako bi pomogao telu da se bori protiv virusa HPV i ukloni kondilome.
  7. Imunoterapija: Imunoterapija je postupak u kojem se koriste lekovi koji stimulišu imunološki sistem kako bi se boreli protiv virusa HPV i uklonili kondilomi.

Važno je napomenuti da se uklanjanje perianalnih kondiloma obično obavlja ambulantno i da pacijenti često mogu napustiti kliniku istog dana. Nakon uklanjanja, pacijent će dobiti upute o nezi rane i praćenju eventualnih komplikacija. Takođe je važno da pacijent redovno prati svoje stanje i redovno se javlja lekaru radi procene i potrebnih tretmana kako bi se sprečilo ponovno pojavljivanje kondiloma.

Doktori

Uklanjanje perianalnih kondiloma

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 60.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻