New Hospital Logo
deco

Uklanjanje patrljka grlića materice

Ginekološke operacije

Uklanjanje patrljka grlića materice

se obavlja u hirurškom postupku koji se naziva konizacija. Ovaj postupak se često izvodi kada postoji potreba za uklanjanjem patoloških promena na grliću materice, kao što su displazija (promene u ćelijama koje mogu biti prekancerozne) ili cervikalne lezije. Konizacija se izvodi kako bi se uklonila tanka količina tkiva sa spoljne površine grlića materice, uključujući i patrljak, kako bi se dijagnostikovalo, lečilo ili sprečilo dalje napredovanje ovih promena.

Evo osnovnih koraka u postupku uklanjanja patrljka grlića materice (konizacija):

  1. Priprema: Pre početka postupka, pacijentkinja će biti podvrgnuta osnovnim pregledima i analizama kako bi se postavila dijagnoza i procenila potreba za konizacijom.
  2. Anestezija: Pacijentkinja će biti podvrgnuta lokalnoj anesteziji kako bi se omogućila bezbolnost tokom postupka. U nekim slučajevima, može se koristiti i blaga opšta anestezija.
  3. Pristup grliću materice: Hirurg će umetnuti spekulum (ginekološki instrument) u vaginu kako bi otvorio vaginalni otvor i imao pregled grlića materice.
  4. Konizacija: Pomoću skalpela, elektrokauterizacije (toplote) ili laserskog instrumenta, hirurg će odstraniti tanak sloj tkiva sa spoljne površine grlića materice. Ova procedura će uključivati uklanjanje patrljka grlića, kao i dela zdravog tkiva kako bi se osiguralo da su uklonjene sve patološke promene.
  5. Kontrola krvarenja: Tokom postupka, hirurg će pažljivo kontrolisati krvarenje iz manjih krvnih sudova kako bi se osigurala minimalna postoperativna komplikacija.
  6. Zatvaranje rane: Nakon završetka postupka, rana će biti pažljivo zatvorena šavovima.
  7. Oporavak: Oporavak od konizacije obično traje nekoliko dana do nedelju dana. Pacijentkinja će dobiti upute lekara o postoperativnoj nezi, uključujući održavanje higijene i izbegavanje teških fizičkih napora i seksualnih odnosa tokom određenog perioda oporavka.

Konizacija je dijagnostička i terapeutska procedura koja omogućava lekarima da procene patološke promene na grliću materice i da ih, ako je potrebno, uklone. Odluka o izvođenju ove procedure zavisi od specifičnih okolnosti i rezultata dijagnostičkih testova.

Doktori

Uklanjanje patrljka grlića materice

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 190.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻