New Hospital Logo
deco

Uklanjanje paraaortalnih limfnih čvorova

Ginekološke operacija

Uklanjanje paraaortalnih limfnih čvorova

poznato i kao paraaortalna limfadenektomija, je hirurški postupak kojim se izvodi uklanjanje limfnih čvorova koji se nalaze duž paraaortalnih arterija u trbušnoj šupljini. Ova procedura obično se primenjuje u onkološkom kontekstu kako bi se procenilo širenje karcinoma, posebno u ginekološkim i abdominalnim karcinomima, kao što su karcinom jajnika, karcinom materice ili karcinom debelog creva.

Evo osnovnih koraka u uklanjanju paraaortalnih limfnih čvorova:

  1. Priprema: Pacijent će se temeljno pripremiti za operaciju, uključujući osnovne preoperativne testove i dijagnostiku kako bi se identifikovalo prisustvo karcinoma i potreba za paraaortalnom limfadenektomijom.
  2. Anestezija: Pacijent će biti podvrgnut opštoj anesteziji kako bi bila bezbolna i nesvesna tokom operacije.
  3. Incizija: Hirurg će napraviti trbušnu ili retroperitonealnu inciziju kako bi pristupio paraaortalnim limfnim čvorovima. Veličina incizije varira u zavisnosti od specifičnih okolnosti i može biti manja u laparoskopskim procedurama.
  4. Identifikacija i uklanjanje limfnih čvorova: Hirurg će pažljivo tražiti i identifikovati paraaortalne limfne čvorove. Nakon što su identifikovani, limfni čvorovi će biti pažljivo uklonjeni. Ovo se obično izvodi uz pažljivu manipulaciju kako bi se izbeglo oštećenje okolnih struktura.
  5. Provera i zatvaranje: Hirurg će pažljivo proveriti da li su svi ciljani limfni čvorovi uklonjeni i da nema znakova komplikacija, kao što su krvarenje. Nakon toga će se incizija zatvoriti šavovima ili drugim sredstvima za zatvaranje rane.

Oporavak nakon paraaortalne limfadenektomije varira u zavisnosti od obima i prirode hirurškog postupka. Pacijent će obično zahtevati hospitalizaciju tokom nekoliko dana, a potpuni oporavak može potrajati nekoliko nedelja ili više, u zavisnosti od specifičnih okolnosti i bilo kakvih komplikacija. Važno je napomenuti da se paraaortalna limfadenektomija primenjuje uglavnom u onkološkom kontekstu i da se odluka o izvođenju ovog postupka donosi na osnovu dijagnoze i plana lečenja raka.

Doktori

Uklanjanje paraaortalnih limfnih čvorova

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 270.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻