New Hospital Logo
deco

Uklanjanje intrauterinog uloška (IUD)-spirale

Ginekološke intervencije

Uklanjanje intrauterinog uloška (IUD)

ili spirale je medicinski postupak koji se izvodi kako bi se bezbedno i efikasno izvadio IUD iz materice žene. Postupak je obično brz i relativno jednostavan. Evo kako izgleda uklanjanje IUD-a:

  1. Pregled i konsultacija: Pre nego što se izvede uklanjanje IUD-a, žena će obaviti pregled i konsultaciju sa svojim ginekologom. Ovo omogućava lekaru da proceni stanje IUD-a i da razgovara sa pacijentkinjom o njenim opcijama za kontracepciju nakon uklanjanja.
  2. Pregled cerviksa: Postupak obično počinje slično kao ginekološki pregled. Pacijentkinja će biti postavljena u ginekološki položaj na preglednom stolu, a lekar će pažljivo pregledati cerviks (grlić materice) kako bi utvrdio položaj IUD-a.
  3. Uklanjanje IUD-a: Lekar će koristiti posebne instrumente, obično pincetu, kako bi pažljivo uhvatio konac IUD-a koji izlazi iz cerviksa. Zatim će blago povući konac kako bi izvukao IUD iz materice. Ovaj deo postupka je obično brz i ne uzrokuje značajnu nelagodnost.
  4. Provera potpunog uklanjanja: Nakon što se IUD izvuče, lekar će pažljivo proveriti da li je celo sredstvo uklonjeno i da nije ostalo nikakvih delova unutar materice.
  5. Rezultati i praćenje: Nakon uklanjanja IUD-a, pacijentkinja će obično ostati u bolnici neko vreme kako bi se osiguralo da nema komplikacija ili neželjenih efekata. Lekar će pružiti upute o tome kako da se brine o svom reproduktivnom zdravlju i eventualnoj zamenskoj kontracepciji, ukoliko je potrebno.

Uklanjanje IUD-a je obično bezbolno ili uz minimalnu nelagodnost za većinu žena i obavlja se u ambulantnim uslovima. Nakon uklanjanja, žena je obično odmah sposobna za povratak normalnim aktivnostima. Važno je napomenuti da IUD pruža efikasnu kontracepciju tokom svog trajanja, ali kada se odlučite za uklanjanje IUD-a, potrebno je razgovarati sa svojim lekarom o alternativnim metodama kontracepcije ako želite da nastavite da se štitite od neželjene trudnoće.

Doktori

Uklanjanje intrauterinog uloška (IUD)-spirale

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 6.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻