New Hospital Logo
deco

Ugradnja totalne proteze kolena sa cenom implantata

ortopedija

Ugradnja totalne proteze kolena

poznata i kao totalna artroplastika kolena, je hirurški postupak koji se koristi za zamenu oštećenog ili istrošenog kolenskog zgloba totalnom protezom kako bi se obnovila funkcija i smanjila bol u kolenu. Evo osnovnih koraka ovog postupka:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent će biti postavljen na operacionom stolu i obično će biti primenjena opšta anestezija kako bi se pacijent omamio i sprečio osećaj bola tokom operacije.
  2. Incizija: Hirurg će napraviti inciziju na prednjoj strani kolena kako bi došao do kolenskog zgloba. Veličina incizije zavisi od tipa proteze i hirurške tehnike koja se koristi.
  3. Priprema kostiju: Hirurg će ukloniti oštećene površine kostiju sa krajeva bedrene kosti (femura) i potkolenice (tibija) kako bi se stvorili idealni uslovi za prihvatanje proteze.
  4. Implantacija proteze: Hirurg će postaviti komponente totalne proteze na pripremljene površine kostiju. Ova proteza se sastoji od tri delovi: femoralna komponenta, tibijalna komponenta i patelarna komponenta, koja se koristi za zamenu patelarnog (knjigačnog) dela kolena.
  5. Pristup meniskusu i ligamentima: U nekim slučajevima, hirurg može odlučiti da očuva meniskus i ligamente kolena kako bi poboljšao stabilnost i funkciju kolena.
  6. Provera i podešavanje: Nakon postavljanja proteze, hirurg će pažljivo proveriti pokrete i stabilnost kolena kako bi se uverio da je sve pravilno postavljeno.
  7. Zatvaranje incizije: Incizija će biti pažljivo zatvorena šavovima ili drugim tehnikama zatvaranja rane, a sterilni zavoji će biti postavljeni kako bi se sprečila infekcija i omogućio početak procesa zaceljenja.
  8. Saveti za negu: Pacijentu će biti pruženi saveti o postoperativnoj nezi, uključujući brigu o rani, promenu obloga i eventualne upute o fizikalnoj terapiji i ograničenjima aktivnosti.

Nakon ugradnje totalne proteze kolena, pacijent će proći kroz period oporavka i rehabilitacije kako bi se postigla puna funkcija kolena. Fizikalna terapija je obično neophodna kako bi se obnovila snaga, pokretljivost i stabilnost kolena. Važno je pridržavati se uputa lekara kako biste osigurali bezbolan oporavak i sprečili komplikacije.

Doktori

Ugradnja totalne proteze kolena sa cenom implantata

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 720.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻