New Hospital Logo
deco

Tumorektomija

Hirurgija dojke

Tumorektomija

je hirurški postupak kojim se uklanja tumor ili masa iz tela pacijenta. Ovaj postupak se često izvodi kako bi se dijagnostikovala priroda tumora (da li je benigni ili maligni) ili kako bi se uklonili tumorski rastovi koji predstavljaju pretnju zdravlju pacijenta. Tumorektomija može biti deo šireg hirurškog tretmana raka ili jednostavno postupak za uklanjanje benignih tumora. Evo osnovnih koraka u postupku tumorektomije:

  1. Priprema pacijenta: Pre operacije, pacijent će se podvrgnuti medicinskom pregledu kako bi se utvrdilo da li je kandidat za tumorektomiju. To uključuje ocenu opšteg zdravstvenog stanja, laboratorijske testove i dijagnostičke procedure kako bi se procenio tumor.
  2. Konsultacija s hirurgom: Pacijent će se konsultovati s hirurgom koji će izvesti tumorektomiju. Tokom ove konsultacije, hirurg će objasniti postupak, razgovarati o ciljevima i očekivanjima, i odgovarati na pitanja pacijenta.
  3. Anestezija: Tumorektomija se obično izvodi pod opštom anestezijom kako bi se pacijentu omogućio bezbolan postupak.
  4. Rez: Hirurg će napraviti rez na koži iznad ili blizu tumora kako bi se pristupilo tumoru. Veličina i mesto reza zavisiće od specifičnog slučaja i položaja tumora.
  5. Uklanjanje tumora: Hirurg će pažljivo ukloniti tumor iz okolnog tkiva. U slučaju benignih tumora, često se pokušava sa minimalnom traumom na okolnom tkivu kako bi se sačuvala funkcija i estetika. U slučaju malignih tumora, može biti potrebno ukloniti i deo zdravog tkiva oko tumora kako bi se osiguralo da su uklonjene sve potencijalno kancerogene ćelije.
  6. Zatvaranje incizije: Nakon uklanjanja tumora, hirurg će pažljivo zatvoriti inciziju šavovima ili drugim tehnikama zatvaranja kože.
  7. Oporavak: Pacijent će biti prebačen u prostoriju za oporavak, gde će se postepeno buditi iz anestezije. Oporavak nakon tumorektomije može varirati u zavisnosti od obima i složenosti postupka.
  8. Pratnja i nega: Nakon operacije, pacijent će biti redovno praćen od strane medicinskog osoblja kako bi se osiguralo pravilno zaceljenje i da nema komplikacija. Pacijent će takođe dobiti upute o nezi rane i fizičkim aktivnostima tokom perioda oporavka.

Tumorektomija može biti efikasan način za uklanjanje tumora i poboljšanje zdravlja pacijenta. Važno je slediti upute lekara tokom perioda oporavka i redovno se javljati na kontrole kako bi se pravilno pratila situacija nakon operacije.

Doktori

Tumorektomija

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 150.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻