New Hospital Logo
deco

TRUZ prostate

Transrektalni ultrazvuk (truz) prostate i transrektalno vođena biopsija prostate (truz biopsija)

Transrektalna ultrazvučna (TRUZ)

procedura prostate je dijagnostički postupak koji se koristi za vizualizaciju i analizu prostate, posebno za potrebe dijagnoze bolesti prostate, uključujući rak prostate. Ovaj pregled se obično izvodi uz pomoć ultrazvučnog aparata koji se umetne u rektum pacijenta, omogućavajući jasno prikazivanje prostate i okolnih tkiva.

Evo kako se obavlja TRUZ pregled prostate:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent će biti pozvan da se pre pregleda pripremi. Ovo može uključivati pražnjenje creva kroz klistiranje ili uzimanje laksativa. Takođe, može se zahtevati da pacijent ne jede ili ne pije nekoliko sati pre pregleda.
  2. Pozicioniranje: Pacijent će obično leći na boku ili leđima sa savijenim nogama prema grudima kako bi omogućio lakši pristup rektumu.
  3. Umnoživač: Ultrazvučni aparat sa posebnim senzorom, koji se naziva transrektalni senzor, biće umetnut u rektum. Senzor je prekriven kondomom i podmazan kako bi se olakšao unos i smanjila nelagodnost.
  4. Snimanje slika: Transrektalni senzor će emitovati ultrazvučne talase u prostati i okolnim tkivima. Ovi talasi će se reflektovati od tkiva i stvoriti slike prostate na ekranu. Lekar će pažljivo pregledati ove slike kako bi procenio veličinu prostate, strukturu i prisustvo eventualnih promena, kao što su tumori.
  5. Završetak pregleda: Nakon što je lekar dobio dovoljno informacija i slika, transrektalni senzor će se pažljivo ukloniti iz rektuma pacijenta.

TRUZ pregled prostate je bezbolan, ali može biti neprijatan zbog postupka umetanja senzora u rektum. Važno je napomenuti da je ovaj pregled veoma koristan u ranom otkrivanju raka prostate i drugih bolesti prostate, što može pomoći u pravovremenom lečenju i poboljšanju prognoze.

Doktori

TRUZ prostate

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 5.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻