New Hospital Logo
deco

TRUZ biopsija prostate

Transrektalni ultrazvuk (truz) prostate i transrektalno vođena biopsija prostate (truz biopsija)

Transrektalna ultrazvučno vođena biopsija prostate (TRUZ biopsija)

je postupak koji se koristi za uzimanje uzoraka tkiva iz prostate radi dijagnoze bolesti prostate, posebno raka prostate. Ovaj postupak se obično izvodi nakon što su se javili abnormalni rezultati drugih testova prostate, kao što su PSA testovi ili TRUZ pregled prostate.

Evo kako se obavlja TRUZ biopsija prostate:

  1. Priprema pacijenta: Pre biopsije, pacijent će biti pozvan da se pripremi, što može uključivati pražnjenje creva i upotrebu antibiotika kako bi se smanjio rizik od infekcije.
  2. Pozicioniranje: Pacijent će obično biti postavljen u isti položaj kao i tokom TRUZ pregleda prostate, što je obično ležeći na boku ili leđima sa savijenim nogama prema grudima.
  3. Transrektalni senzor: Transrektalni senzor će biti umetnut u rektum kako bi se stvorila slika prostate.
  4. Uzimanje uzoraka: Lekar će koristiti TRUZ sliku prostate kako bi identifikovao sumnjiva područja ili čvorove. Zatim će se usmeriti na ta područja i uzeti uzorke tkiva pomoću tankih igala koje se ubacuju kroz rektum i direktno u prostatu. Obično se uzima nekoliko uzoraka sa različitih mesta u prostati kako bi se što bolje analiziralo tkivo.
  5. Završetak postupka: Nakon što su svi uzorci uzeti, igle će biti pažljivo uklonjene, a pacijent će biti nadgledan u toku određenog vremenskog perioda kako bi se osiguralo da nema komplikacija.

TRUZ biopsija prostate je obično kratkotrajan postupak koji se izvodi ambulantno. Pacijent može osećati nelagodnost ili blagu bol tokom biopsije, ali ovo obično traje samo kratko vreme. Rezultati biopsije će biti analizirani u laboratoriji kako bi se odredilo prisustvo i priroda bilo kakvih patoloških promena u prostati.

Doktori

TRUZ biopsija prostate

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 25.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻