New Hospital Logo
deco

Totalna vaginektomija

Ginekološke operacije

Totalna vaginektomija

je hirurški postupak kojim se izvodi potpuno uklanjanje vagine. Ovaj postupak se obavlja iz različitih medicinskih razloga, uključujući lečenje ginekoloških oboljenja i malignih tumora. Totalna vaginektomija se često primenjuje kod pacijentkinja koje su već prošle kroz histerektomiju, što podrazumeva uklanjanje materice.

Evo osnovnih koraka u totalnoj vaginektomiji:

  1. Priprema: Pacijentkinja će se detaljno pripremiti za operaciju, uključujući osnovne preoperativne testove i pregled od strane ginekologa ili hirurga kako bi se postavila dijagnoza i planirao postupak.
  2. Anestezija: Pacijentkinja će biti podvrgnuta opštoj anesteziji kako bi bila bezbolna i nesvesna tokom operacije.
  3. Incizije: Hirurg će napraviti incizije u trbušnoj steni kako bi pristupio vaginalnoj šupljini. Veličina i položaj incizija zavise od specifičnih okolnosti i plana operacije.
  4. Uklanjanje vagine: Hirurg će pažljivo ukloniti vaginalno tkivo i vaginalnu šupljinu. Ovo uključuje odvajanje vagine od okolnih struktura i organa.
  5. Spajanje krajeva: Nakon uklanjanja vagine, krajevi će biti pažljivo spojeni i zatvoreni kako bi se formirala nova vaginalna završnica, poznata kao vaginalna plastika. Ova procedura može uključivati šavove i rekonstrukciju vaginalnog otvora.
  6. Provera i zatvaranje incizija: Nakon završetka postupka, hirurg će pažljivo proveriti da nema krvarenja ili drugih komplikacija pre nego što zatvori incizije u trbušnoj steni.

Oporavak nakon totalne vaginektomije može varirati, ali obično uključuje period hospitalizacije, praćen od strane medicinskog osoblja. Nakon otpuštanja iz bolnice, pacijentkinja će morati slediti upute lekara o postoperativnoj nezi, izbegavanju teških fizičkih napora i praćenju potrebnih kontrolnih pregleda.

Totalna vaginektomija je ozbiljan hirurški postupak i obavlja se samo kada postoje medicinski razlozi za to. Odluka o ovom postupku donosi se uzimajući u obzir individualne potrebe i stanje svake pacijentkinje, a često je deo sveobuhvatnog plana lečenja.

Doktori

Totalna vaginektomija

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 300000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻