New Hospital Logo
deco

Totalna laparoskopska supracervikalna histerektomija sa obostranom adneksektomijom – TLCH

Laparoskopija

Totalna laparoskopska supracervikalna histerektomija (TLCH)

sa obostranom adneksektomijom je minimalno invazivna hirurška procedura u kojoj se uklanja materica (uterus) sačuvajući cerviks (grlić materice) i istovremeno se uklanjaju oba jajnika (adneksa) kroz laparoskopski pristup. Ova procedura se izvodi iz različitih medicinskih razloga, uključujući lečenje oboljenja materice ili jajnika.

Evo osnovnih koraka u postupku totalne laparoskopske supracervikalne histerektomije sa obostranom adneksektomijom:

  1. Priprema: Pre početka postupka, pacijentkinja će biti podvrgnuta osnovnim pregledima, analizama i dijagnostičkim testovima kako bi se postavila dijagnoza i procenila potreba za histerektomijom i adneksektomijom.
  2. Anestezija: Pacijentkinja će biti podvrgnuta opštoj anesteziji kako bi bila bezbolna i nesvesna tokom operacije.
  3. Laparoskopski pristup: Hirurg će napraviti nekoliko manjih incizija na trbušnom zidu i umetnuti laparoskopsku kameru i posebne instrumente kako bi pristupio trbušnoj šupljini.
  4. Pristup reproduktivnim organima: Pomoću laparoskopske kamere i instrumenata, hirurg će pažljivo odvojiti matericu, jajnike i jajovode od okolnih struktura, uključujući ligamente, krvne sudove i vezivno tkivo.
  5. Histerektomija sačuvanjem cerviksa: Materica će biti uklonjena iz trbušne šupljine, ali će cerviks biti sačuvan. Ova procedura obuhvata odvajanje materice od vezivnog tkiva i krvnih sudova koji je podržavaju, a zatim uklanjanje organa.
  6. Adneksektomija: Oba jajnika i jajovodi će biti uklonjeni kako bi se sprečio rizik od bolesti jajnika i jajovoda.
  7. Kontrola krvarenja: Tokom postupka, hirurg će pažljivo kontrolisati krvarenje iz krvnih sudova kako bi se osigurala minimalna postoperativna komplikacija.
  8. Zatvaranje incizija: Nakon završetka postupka, manje incizije na trbušnom zidu će biti pažljivo zatvorene šavovima.
  9. Oporavak: Oporavak od laparoskopske supracervikalne histerektomije sa obostranom adneksektomijom obično traje nekoliko nedelja. Pacijentkinja će morati slediti upute lekara o postoperativnoj nezi, uključujući održavanje higijene, izbegavanje teških fizičkih napora i seksualnih odnosa tokom određenog perioda oporavka.

Ova procedura omogućava uklanjanje materice i jajnika uz minimalno invazivnost i manje ožiljaka, uz zadržavanje cerviksa. Odluka o izvođenju ove procedure treba da bude rezultat pažljivog razgovora između pacijentkinje i lekara, uzimajući u obzir specifične okolnosti i potrebe pacijentkinje.

Doktori

Totalna laparoskopska supracervikalna histerektomija sa obostranom adneksektomijom – TLCH

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 345.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻