New Hospital Logo
deco

Totalna laparoskopska histerektomija sa jednostranom adneksektomijom

Laparoskopija

Totalna laparoskopska histerektomija sa jednostranom adneksektomijom

je minimalno invazivna hirurška procedura koja se koristi za uklanjanje materice (uterus) i jednog jajnika (adneksa) kroz laparoskopski pristup. Ova procedura se obavlja iz različitih medicinskih razloga, uključujući lečenje oboljenja materice, kao što su fibroidi, teško krvarenje iz materice, karcinom materice, uz istovremeno uklanjanje jednog od jajnika.

Evo osnovnih koraka u postupku totalne laparoskopske histerektomije sa jednostranom adneksektomijom:

  1. Priprema: Pre početka postupka, pacijentkinja će biti podvrgnuta osnovnim pregledima, analizama i dijagnostičkim testovima kako bi se postavila dijagnoza i procenila potreba za histerektomijom i adneksektomijom.
  2. Anestezija: Pacijentkinja će biti podvrgnuta opštoj anesteziji kako bi bila bezbolna i nesvesna tokom operacije.
  3. Laparoskopski pristup: Hirurg će napraviti nekoliko manjih incizija na trbušnom zidu i umetnuti laparoskopsku kameru i posebne instrumente kako bi pristupio trbušnoj šupljini.
  4. Pristup reproduktivnim organima: Pomoću laparoskopske kamere i instrumenata, hirurg će pažljivo odvojiti matericu i jajnik od okolnih struktura, uključujući ligamente, krvne sudove i vezivno tkivo.
  5. Histerektomija: Materica će biti uklonjena. Ova procedura obuhvata odvajanje materice od vezivnog tkiva i krvnih sudova koji je podržavaju, a zatim uklanjanje organa. U ovom slučaju, samo jedan jajnik će biti uklonjen.
  6. Kontrola krvarenja: Tokom postupka, hirurg će pažljivo kontrolisati krvarenje iz krvnih sudova kako bi se osigurala minimalna postoperativna komplikacija.
  7. Zatvaranje incizija: Nakon završetka postupka, manje incizije na trbušnom zidu će biti pažljivo zatvorene šavovima.
  8. Oporavak: Oporavak od laparoskopske histerektomije sa jednostranom adneksektomijom obično traje kraće u poređenju sa otvorenom abdominalnom hirurgijom. Pacijentkinja će morati slediti upute lekara o postoperativnoj nezi, uključujući održavanje higijene, izbegavanje teških fizičkih napora i seksualnih odnosa tokom određenog perioda oporavka.

Ova procedura omogućava uklanjanje materice i jednog jajnika uz minimalnu invazivnost i manje ožiljaka. Odluka o izvođenju ove procedure treba da bude rezultat pažljivog razgovora između pacijentkinje i lekara, uzimajući u obzir specifične okolnosti i potrebe pacijentkinje.

Doktori

Totalna laparoskopska histerektomija sa jednostranom adneksektomijom

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 345.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻