New Hospital Logo
deco

Totalna kolektomija sa ileorektalnom anastomozom

Hirurgija debelog creva

Totalna kolektomija sa ileorektalnom anastomozom (IRA)

je hirurški postupak koji uključuje potpuno uklanjanje debelog creva (kolona) i njegovo povezivanje sa rektumom, tankim crevom i ileumom kako bi se obnovila normalna crevna kontinuiteta. Ovaj postupak se često izvodi kao deo lečenja određenih medicinskih stanja ili oboljenja debelog creva.

Evo osnovnih koraka ovog hirurškog zahvata:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent će biti pažljivo pregledan i pripremljen za operaciju. To uključuje evaluaciju opšteg zdravstvenog stanja, laboratorijske analize, EKG i druge preoperativne testove kako bi se osigurala sigurnost tokom hirurškog zahvata.
  2. Anestezija: Pacijent će biti podvrgnut opštoj anesteziji kako bi se obezbedila bezbolna i kontrolisana procedura.
  3. Pristup abdominalnoj šupljini: Hirurg će napraviti rez u abdominalnom zidu kako bi se obezbedio pristup debelom crevu i rektumu. Ovaj rez može biti horizontalan ili vertikalan, a zavisi od specifičnih okolnosti i preferencija hirurga.
  4. Uklanjanje kolona: Hirurg će pažljivo izolovati i ukloniti celo debelo crevo (kolon) iz abdominalne šupljine. Ovo uključuje rezanje kolona i oslobađanje njegovih vezivnih struktura.
  5. Priprema ileuma i rektuma: Nakon uklanjanja kolona, hirurg će pripremiti ileum (poslednji deo tankog creva) i rektum za anastomozu. Ovo obuhvata stvaranje odgovarajućih otvora u ileumu i rektumu radi njihovog spajanja.
  6. Ileorektalna anastomoza: Hirurg će pažljivo spojiti ileum i rektum radi stvaranja ileorektalne anastomoze. Ovaj spoj se obično izvodi uz pomoć specijalnih hirurških tehnika i šavova.
  7. Zatvaranje rane: Hirurg će pažljivo zatvoriti inciziju na trbušnom zidu šavovima i primeniti odgovarajuće zavoje.

Nakon operacije, pacijent će se postepeno oporavljati uz pažljivu postoperativnu negu i praćenje. IRA se može izvesti iz različitih razloga, uključujući lečenje karcinoma debelog creva, upalnih bolesti creva ili drugih stanja koja zahtevaju uklanjanje kolona. Važno je da pacijent pažljivo prati upute lekara i sarađuje u procesu oporavka kako bi se postigla najbolja moguća rehabilitacija.

Doktori

Totalna kolektomija sa ileorektalnom anastomozom

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 740.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻