New Hospital Logo
deco

Totalna egzanteracija karlice

Hirurgija debelog creva

Totalna egzanteracija karlice

je izuzetno složen i invazivan hirurški postupak koji podrazumeva potpuno uklanjanje svih organa i struktura u karlici. Ovaj postupak se obično primenjuje u veoma specifičnim i teškim medicinskim situacijama, kao što su ekstremno uznapredovali karcinomi ili druge masivne i lokalno invazivne bolesti.

Ovaj hirurški zahvat uključuje sledeće osnovne korake:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent će biti detaljno pregledan i pripremljen za operaciju. To uključuje procenu opšteg zdravstvenog stanja, laboratorijske analize, snimanje i ostale preoperativne testove kako bi se osigurala sigurnost tokom hirurškog zahvata.
  2. Anestezija: Pacijent će biti podvrgnut opštoj anesteziji kako bi se obezbedila bezbolna i kontrolisana procedura.
  3. Pristup karlici: Hirurg će napraviti veliki rez u abdominalnom ili karličnom regionu kako bi se obezbedio pristup karlici.
  4. Egzanteracija karlice: Tokom ovog koraka, hirurg će pažljivo ukloniti sve organe i strukture u karlici, uključujući creva, bešiku, maternicu (kod žena), rektum, mokraćni mehur, i druge. Ova procedura je radikalna i ima ozbiljne implikacije na funkcionalnost tela.
  5. Rekonstrukcija i stvaranje stomija: Nakon egzanteracije, hirurg će možda morati da stvori stomu (kolostomiju ili ileostomiju) kako bi omogućio eliminaciju otpadnih materija iz tela. Stoma je otvor na trbušnom zidu kroz koji će se stolica ili urin izlučivati u vanjsku vrećicu.
  6. Zatvaranje rane: Hirurg će pažljivo zatvoriti inciziju na trbušnom ili karličnom zidu šavovima i primeniti odgovarajuće zavoje.

Oporavak nakon totalne egzanteracije karlice je izazovan i može zahtevati dugotrajnu rehabilitaciju i podršku pacijenta. Pacijenti će morati da se prilagode životu sa stomom i mogu zahtevati specifične promene u ishrani i načinu života. Ovaj postupak se koristi samo kada su druge terapije neadekvatne ili nisu efikasne za lečenje ekstremno ozbiljnih bolesti u karlici.

Doktori

Totalna egzanteracija karlice

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 1.200.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻