New Hospital Logo
deco

Totalna abdominalna histerektomija sa obostranom adneksektomijom

Ginekološke operacije

Totalna abdominalna histerektomija

sa obostranom adneksektomijom je hirurški postupak kojim se uklanja materica (uterus) zajedno sa oba jajnika (adneksima) kroz otvaranje trbušne šupljine. Ovaj postupak se izvodi kada postoji medicinska potreba za uklanjanjem ovih reproduktivnih organa, bilo zbog patoloških stanja, kao što su karcinom materice ili jajnika, benigni tumori, teško krvarenje ili druge ginekološke bolesti, ili iz preventivnih razloga.

Evo osnovnih koraka u postupku totalne abdominalne histerektomije sa obostranom adneksektomijom:

  1. Priprema: Pre početka postupka, pacijentkinja će biti podvrgnuta osnovnim pregledima, analizama i dijagnostičkim testovima kako bi se postavila dijagnoza i procenila potreba za histerektomijom i adneksektomijom.
  2. Anestezija: Pacijentkinja će biti podvrgnuta opštoj anesteziji kako bi bila bezbolna i nesvesna tokom operacije.
  3. Incizija: Hirurg će napraviti inciziju na trbušnom zidu, obično duž linije kose, kako bi pristupio trbušnoj šupljini.
  4. Pristup reproduktivnim organima: Nakon otvaranja trbušne šupljine, hirurg će pažljivo odvojiti matericu, jajnike i jajovode od okolnih struktura, uključujući ligamente, krvne sudove i vezivno tkivo.
  5. Histerektomija: Materica će biti uklonjena. Ova procedura obuhvata odvajanje materice od vezivnog tkiva i krvnih sudova koji je podržavaju, a zatim uklanjanje organa.
  6. Adneksektomija: Oba jajnika i jajovodi će biti uklonjeni kako bi se sprečio rizik od bolesti jajnika i jajovoda. Ovaj korak se obavlja zajedno sa histerektomijom.
  7. Kontrola krvarenja: Tokom postupka, hirurg će pažljivo kontrolisati krvarenje iz krvnih sudova kako bi se osigurala minimalna postoperativna komplikacija.
  8. Zatvaranje rane: Nakon završetka postupka, incizija na trbušnom zidu će biti pažljivo zatvorena šavovima.
  9. Oporavak: Oporavak od totalne abdominalne histerektomije sa obostranom adneksektomijom obično traje nekoliko nedelja. Pacijentkinja će morati slediti upute lekara o postoperativnoj nezi i izbegavati teške fizičke napore i seksualne odnose tokom određenog perioda oporavka.

Ova procedura je ozbiljna i može značajno uticati na hormonsku ravnotežu i reproduktivne mogućnosti žene. Odluka o izvođenju ove procedure treba da bude rezultat pažljivog razgovora između pacijentkinje i lekara, uzimajući u obzir specifične okolnosti i potrebe pacijentkinje.

Doktori

Totalna abdominalna histerektomija sa obostranom adneksektomijom

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 320.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻