New Hospital Logo
deco

Test opterećenja

Kardiologija

Test opterećenja

poznat i kao test napora ili ergometrija, je medicinski test koji se koristi kako bi se procenila sposobnost srca i pluća da rade pod povećanim opterećenjem. Ovaj test se obično izvodi na traci za trčanje ili stacionarnom biciklu i meri kako srce i pluća reaguju na fizički napor. Test opterećenja se koristi za različite svrhe, uključujući dijagnostiku srčanih problema, procenu nivoa fizičke kondicije i praćenje odgovora na terapiju.

Evo kako se obično izvodi test opterećenja:

  1. Priprema: Pacijent se priprema za test tako što se postavi na traku za trčanje ili stacionarni bicikl. Oblačenje u odeću prikladnu za vežbanje je obavezno.
  2. Elektrode i nadzor: Elektrode se postavljaju na grudni koš pacijenta kako bi se pratila električna aktivnost srca putem EKG-a. Krvni pritisak se takođe meri tokom celog testa.
  3. Početak testa: Test počinje laganim opterećenjem, poput sporog hoda ili vožnje bicikla. Opterećenje se postepeno povećava tokom vremena kako bi se postigao određeni nivo napora.
  4. Merenje parametara: Tokom testa, lekar i medicinsko osoblje prate srčani ritam, krvni pritisak i druge parametre kako bi procenili kako srce reaguje na fizički napor.
  5. Praćenje simptoma: Pacijent se pažljivo prati kako bi se uočili eventualni simptomi kao što su bol u grudima, nedostatak daha, vrtoglavica ili druge tegobe.
  6. Kraj testa: Test se obično završava kada pacijent dostigne svoj maksimalni napor, doživi simptome ili kada lekar odluči da je dovoljno podataka prikupljeno. Nakon završetka testa, pacijent se postepeno usporava i hoda ili vozi bicikl u miru kako bi se postepeno vratio u normalno stanje.

Test opterećenja pomaže u identifikaciji srčanih problema kao što su ishemija (smanjen protok krvi u srčanih mišić), aritmije (nepravilni srčani ritmovi) i nedostatak fizičke kondicije. Osim toga, ovaj test se takođe koristi za procenu nivoa fizičke sposobnosti i praćenje napretka u terapiji ili rehabilitaciji nakon srčanih problema.

Doktori

Test opterećenja

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 4.500 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻