New Hospital Logo
deco

Terapijska transfuzija sveže zamrznute plazme (jedna doza)

Transfuzija

Terapijska transfuzija sveže zamrznute plazme (TZP)

je medicinski postupak gde se pacijentu daje sveža zamrznuta plazma radi korekcije određenih zdravstvenih problema. Sveža zamrznuta plazma je deo krvi koja se čuva na niskim temperaturama kako bi se sačuvali faktori koagulacije i drugi proteini prisutni u plazmi. Evo nekoliko situacija u kojima se može primeniti terapijska transfuzija sveže zamrznute plazme:

  1. Korekcija poremećaja koagulacije: Sveža zamrznuta plazma se često koristi za lečenje osoba sa poremećajima koagulacije. Faktori koagulacije prisutni u plazmi pomažu u zaustavljanju krvarenja. Ova terapija može biti neophodna kod pacijenata sa ozbiljnim problemima poput disseminirane intravaskularne koagulacije (DIC) ili velike transfuzije krvi.
  2. Oporavak od velike transfuzije krvi: Nakon velike transfuzije crvenih krvnih zrnaca, trombocita i drugih krvnih komponenata, pacijenti mogu imati potrebu za svežom zamrznutom plazmom kako bi se očuvali određeni faktori koagulacije koji su iscrpljeni tokom transfuzije.
  3. Zamena faktora koagulacije: Osobe sa naslednim ili stečenim poremećajima faktora koagulacije, kao što su hemofilija ili određene vrste trovanja, mogu imati koristi od transfuzije sveže zamrznute plazme kako bi se nadoknadili ti faktori.
  4. Razblaživanje koncentracije krvnih zrnaca: U nekim slučajevima, kada je potrebno razrediti koncentraciju crvenih krvnih zrnaca ili drugih komponenata krvi, sveža zamrznuta plazma može biti korisna.

Važno je napomenuti da se terapijska transfuzija sveže zamrznute plazme obično primenjuje na osnovu precizne procene od strane medicinskog tima, uzimajući u obzir specifične potrebe i stanje pacijenta. Rizici i koristi ovog postupka pažljivo se procenjuju kako bi se donela odluka koja najbolje odgovara pacijentu.

Doktori

Terapijska transfuzija sveže zamrznute plazme (jedna doza)

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 3.500 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻