New Hospital Logo
deco

Supraadrenalektomija

Hirurgija slezine i nadbubrega

Supraadrenalektomija

je hirurški postupak kojim se uklanja nadbubrežna žlezda, koja se nalazi iznad bubrega. Postoji nekoliko razloga zbog kojih se može izvesti supraadrenalektomija, uključujući benigni ili maligni tumor nadbubrežne žlezde, hiperfunkciju nadbubrežnih žlezda, ili dijagnostičke svrhe. Evo osnovnih koraka ovog hirurškog zahvata:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent će biti pažljivo pregledan i pripremljen za operaciju. To uključuje evaluaciju opšteg zdravstvenog stanja, laboratorijske analize, EKG i druge preoperativne testove kako bi se osigurala sigurnost tokom hirurškog zahvata.
  2. Anestezija: Pacijent će biti podvrgnut opštoj anesteziji kako bi se obezbedila bezbolna i kontrolisana procedura.
  3. Pristup nadbubrežnoj žlezdi: Hirurg će napraviti rez na odgovarajućem mestu na trbušnoj ili leđnoj strani u zavisnosti od razloga za izvođenje supraadrenalektomije. Rez će biti dovoljno velik kako bi se obezbedio pristup nadbubrežnoj žlezdi.
  4. Identifikacija i uklanjanje nadbubrežne žlezde: Nakon što se obezbedi pristup, hirurg će pažljivo identifikovati nadbubrežnu žlezdu i oceniti njen stanje. Ako postoji benigni tumor, maligni tumor ili drugo patološko stanje koje zahteva uklanjanje, hirurg će pažljivo ukloniti nadbubrežnu žlezdu.
  5. Zatvaranje rane: Nakon uklanjanja nadbubrežne žlezde, hirurg će pažljivo zatvoriti ranu šavovima i primeniti odgovarajuće zavoje.
  6. Postoperativna nega i oporavak: Pacijent će biti premešten u postoperativnu sobu gde će se nadzirati dok se ne probudi iz anestezije. Tokom perioda oporavka, pacijent će zahtevati posebnu pažnju i postoperativnu negu, uključujući upravljanje bolom, praćenje vitalnih znakova i praćenje funkcije nadbubrežnih žlezda.

Nakon supraadrenalektomije, pacijentu se mogu propisati terapija nadomestkom hormona kako bi se kompenzovala funkcija nadbubrežnih žlezda koje su uklonjene. Ovaj postupak zahteva pažljivu pripremu, izvođenje i praćenje kako bi se minimizirali rizici i postigao uspešan ishod.

Doktori

Supraadrenalektomija

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 420.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻