New Hospital Logo
deco

Subkutana mastektomija sa pozitivnom SN biospijom i rekonstrukcija protezom i titanijumska mrežica

Hirurgija dojke

Subkutana mastektomija sa pozitivnom biopsijom sentinel (SN) limfnih čvorova uz rekonstrukciju protezom i titanijumskom mrežicom

je hirurški postupak koji se primenjuje kod pacijentkinja sa dijagnozom raka dojke i potvrđenim prisustvom malignih ćelija u SN limfnim čvorovima. Ovaj postupak uključuje potpuno uklanjanje dojki, a zatim rekonstrukciju dojki upotrebom implantata (proteze) i titanijumske mrežice kako bi se oblik i volumen dojki obnovili.

Evo osnovnih koraka subkutane mastektomije sa pozitivnom SN biopsijom uz rekonstrukciju protezom i titanijumskom mrežicom:

  1. Anestezija: Pacijentkinja će biti podvrgnuta opštoj anesteziji kako bi se obezbedila potpuna bezbolnost i opuštanje tokom procedure.
  2. Incizije: Hirurg će napraviti incizije (reze) na dojkama. Dužina incizija će varirati u zavisnosti od specifičnih okolnosti svakog pacijenta i planiranog obima mastektomije i rekonstrukcije.
  3. Uklanjanje dojki: Nakon otvaranja dojki, hirurg će pažljivo ukloniti tkivo dojki, uključujući tkivo dojki, bradavice i areole (tamniji krugovi oko bradavica).
  4. Provera SN limfnih čvorova: Hirurg će pažljivo pregledati sentinel (SN) limfne čvorove i uzeti uzorke za patohistološku analizu. Ako su analize pokazale prisustvo malignih ćelija u SN limfnim čvorovima, to ukazuje na širenje raka u limfni sistem.
  5. Rekonstrukcija dojki: Nakon uklanjanja dojki, hirurg će izvršiti rekonstrukciju dojki istovremeno. U ovoj fazi se obično koriste implantati (proteze) kako bi se vratio volumen dojki. Titanijumska mrežica se takođe može koristiti kako bi se podržala rekonstrukcija i postigao željeni estetski rezultat.
  6. Zatvaranje rana: Hirurg će pažljivo kontrolisati rane kako bi se sprečilo krvarenje i infekcija, a zatim će zatvoriti incizije šavovima.

Nakon subkutane mastektomije sa pozitivnom SN biopsijom uz rekonstrukciju protezom i titanijumskom mrežicom, pacijentkinja će zahtevati postoperativnu negu i oporavak. Ovo uključuje praćenje rana, nošenje posebnog grudnjaka za podršku tokom procesa ozdravljenja, i postepeno vraćanje normalnim aktivnostima.

Odluka o vrsti implantata, veličini i obliku dojki, kao i upotrebi titanijumske mrežice, će zavisiti od individualnih faktora pacijentkinje, njenih želja i estetskih ciljeva. Važno je da se pacijentkinja konsultuje sa timom stručnjaka kako bi donela najbolje odluke u vezi sa tretmanom raka dojke i rekonstrukcijom dojki.

Doktori

Subkutana mastektomija sa pozitivnom SN biospijom i rekonstrukcija protezom i titanijumska mrežica

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 700.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻