New Hospital Logo
deco

Splenektomija

Hirurgija slezine i nadbubrega

Splenektomija

je hirurški postupak koji podrazumeva potpuno uklanjanje slezine, organa smeštenog u levom gornjem delu trbuha. Slezina ima važnu ulogu u imunološkom sistemu i filtriranju krvi, ali je moguće izvesti splenektomiju iz različitih medicinskih razloga. Evo nekoliko ključnih informacija o splenektomiji:

Indikacije za splenektomiju:

  1. Trauma: Slezina je često oštećena kao posledica teških traumatskih povreda trbuha, kao što su nesreće, padovi ili povrede sportske prirode.
  2. Bolesti slezine: Određene bolesti i stanja, kao što su maligne bolesti slezine (poput leukemije i limfoma), idiopatska trombocitopenična purpura (ITP), hemolitička anemija, policitemija vera i portalna hipertenzija, mogu zahtevati splenektomiju.
  3. Infekcije: U retkim slučajevima, kada je slezina zaražena bakterijama ili parazitima, može biti potrebno ukloniti je kako bi se sprečilo širenje infekcije.

Procedura:

  • Splenektomija se može izvesti otvorenim putem (abdominalnom hirurgijom) ili laparoskopskom tehnikom (minimalno invazivnom hirurgijom). Laparoskopska splenektomija obično ima manje invazivan pristup i brži oporavak.
  • Hirurg će pažljivo izolovati i ukloniti slezinu, istovremeno pazeći na očuvanje okolnih krvnih sudova i tkiva.
  • Nakon uklanjanja slezine, pacijent će biti podvrgnut postoperativnom nadzoru kako bi se pratili vitalni znaci i sprečile komplikacije.

Posledice i komplikacije:

  • Nakon splenektomije, pacijenti postaju podložniji infekcijama, posebno infekcijama izazvanim bakterijama koje obično filtrira slezina. Zbog toga se preporučuje vakcinacija protiv određenih bakterija, poput Pneumococcus i Haemophilus influenzae.
  • Može doći do promena u sastavu krvi i povećane sklonosti trombozama.
  • Pacijenti su takođe podložniji određenim bolestima, kao što je babesioza, uzrokovana parazitima koje normalno filtrira slezina.
  • Oporavak nakon splenektomije može potrajati neko vreme, a pacijenti će obično biti podvrgnuti redovnim pregledima i pratnji kako bi se pratilo njihovo zdravlje i komplikacije.

Splenektomija je ozbiljan hirurški zahvat i obično se izvodi kada je to apsolutno neophodno radi lečenja osnovnih medicinskih stanja. Odluka o izvođenju splenektomije donosi se pažljivo uzimajući u obzir rizike i koristi za svakog pojedinog pacijenta.

Doktori

Splenektomija

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 300.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻