New Hospital Logo
deco

Skrining/rano otkrivanje karcinoma grlića materice – PAPA test i VS

Opšta ginekologija

Skrining ili rano otkrivanje karcinoma grlića materice

je ključna preventivna mera koja može spasiti život. Dva najčešća testa koja se koriste za skrining karcinoma grlića materice su PAPA test (Papanikolau test) i testiranje na prisustvo humanog papiloma virusa (HPV) zajedno sa citološkom analizom (VS – Viliš test).

 1. PAPA test (Papanikolau test):
  • PAPA test je klasični skrining test koji se koristi za otkrivanje abnormalnih promena u cervikalnim ćelijama koje mogu ukazivati na rizik od raka cerviksa.
  • Postupak uključuje uzimanje brisa cerviksa (grlića materice) kako bi se prikupile ćelije cervikalnog epitela. Ove ćelije se zatim šalju na analizu u laboratoriju.
  • Cilj PAPA testa je identifikacija abnormalnih ćelija na cerviksu koje mogu ukazivati na prisustvo prekanceroznih promena.
  • Ako PAPA test pokaže abnormalne rezultate, dalje dijagnostičke procedure kao što su kolposkopija i biopsija mogu biti potrebne da bi se postavila tačna dijagnoza.
 2. Testiranje na prisustvo HPV i VS (Viliš test):
  • HPV je glavni uzročnik karcinoma grlića materice, pa testiranje na prisustvo ovog virusa ima ključnu ulogu u skriningu.
  • Testiranje na prisustvo HPV obično uključuje uzimanje brisa cerviksa slično kao PAPA test. U laboratoriji se potom analizira uzorak na prisustvo HPV DNK.
  • VS (Viliš test) je citološka analiza koja se često kombinuje sa testiranjem na prisustvo HPV. VS se koristi za identifikaciju abnormalnih ćelija cerviksa.
  • Kombinacija HPV testiranja i VS može preciznije identifikovati žene sa povećanim rizikom od karcinoma grlića materice.

Važno je napomenuti da se rutinsko skriningiranje preporučuje svim ženama u određenim intervalima, obično svake 3 godine, kako bi se otkrile prekancerozne promene ili rani stadijumi raka cerviksa. Redovni PAPA testovi, testiranje na prisustvo HPV i VS mogu pomoći u ranom otkrivanju i lečenju ovog tipa karcinoma. Rana detekcija povećava šanse za uspešno izlečenje. Preporučuje se da se konsultujete sa svojim ginekologom o najboljem rasporedu skrininga za vas, posebno ako ste seksualno aktivni i imate određene faktore rizika.

Doktori

Skrining/rano otkrivanje karcinoma grlića materice – PAPA test i VS

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 1.500 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻