New Hospital Logo
deco

Skidanje urinarnog katetera

Uretra

Skidanje urinarnog katetera

je medicinski postupak kojim se uklanja kateter iz mokraćnog mehura. Evo osnovnih koraka za skidanje urinarnog katetera:

  1. Priprema materijala: Medicinsko osoblje će pripremiti sve potrebne materijale, uključujući sterilne rukavice, sterilna sredstva za čišćenje, sterilnu gazu, posudu za prikupljanje urina i druge materijale zaštite.
  2. Pozicioniranje pacijenta: Pacijent će biti postavljen u odgovarajući položaj kako bi se olakšalo skidanje katetera. Ovo može zavisiti od specifičnog tipa katetera i postavke pacijenta.
  3. Priprema pacijenta: Pacijentu će biti objašnjeno šta da očekuje i da će osećati određenu nelagodnost tokom postupka. Važno je da pacijent sarađuje i opusti se kako bi se olakšao proces.
  4. Oblačenje sterilnih rukavica: Medicinsko osoblje će obući sterilne rukavice kako bi se postupak izvodio što sterilnije i sigurnije.
  5. Provera balona (ako je primenljivo): Ako je kateter bio fiksiran balonom, medicinsko osoblje će prvo proveriti da li je balon ispravan i isprazniće ga ako je potrebno.
  6. Izlaganje katetera: Kateter će se pažljivo izvaditi iz uretre pacijenta. Ovo se izvodi polako kako bi se izbegla trauma uretralnih tkiva. Pacijent može osetiti određenu nelagodnost tokom ovog procesa.
  7. Prikupljanje urina: Nakon što se kateter izvadi, pacijent će biti zamoljen da urinira u posebnu posudu kako bi se utvrdilo da li postoji problem sa urinarnim funkcijama.
  8. Završetak postupka: Postupak će biti završen proverom da li je kateter potpuno uklonjen i da li su urinarne funkcije vraćene. Pacijent će biti informisan o daljim koracima i o tome šta može očekivati nakon skidanja katetera.

Skidanje urinarnog katetera je relativno jednostavan postupak koji se obavlja na osnovu potrebe pacijenta. Važno je da se to obavi pažljivo i sterilno kako bi se smanjio rizik od infekcija ili komplikacija.

Doktori

Skidanje urinarnog katetera

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 1.200 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻