New Hospital Logo
deco

Skidanje konaca

Opšta medicina

Skidanje konaca 

je postupak uklanjanja šavova ili konaca koji su prethodno postavljeni na rani ili inciziju kako bi se omogućilo ozdravljenje tkiva. Ovaj postupak obavlja medicinsko osoblje, kao što su medicinske sestre ili lekari, i obično se izvodi nakon što se rana dovoljno zacelila.

Evo osnovnih koraka za skidanje konaca u bolnici:

  1. Priprema: Pre nego što se konci uklone, medicinsko osoblje će pregledati ranu ili inciziju kako bi se utvrdilo da je dovoljno zacelila. Konci se obično ne uklanjaju dok rana nije dovoljno zatvorena.
  2. Dezinfekcija: Pre nego što se konci uklone, područje oko rane se dezinfikuje kako bi se smanjio rizik od infekcije. Ovo se obično radi sa alkoholom ili sterilnim rastvorom.
  3. Uklanjanje konaca: Medicinska sestra ili lekar koristi pincetu ili specijalne makaze za uklanjanje konaca. Konci se pažljivo povlače ili seku, zavisno o tipu konca i načinu na koji su postavljeni. Ovaj postupak obično nije bolan, mada pacijent može osetiti blago neprijatnost.
  4. Kontrola rane: Nakon što su konci uklonjeni, medicinsko osoblje pregleda ranu kako bi se osiguralo da je dovoljno zacelila i da nema znakova infekcije.
  5. Pokrivanje rane: Nakon što se konci uklone, ranu može biti potrebno prekriti sterilnim zavojem ili flasterom kako bi se sprečila infekcija i zaštitalo zaceljivanje.

Važno je napomenuti da ne treba pokušavati samostalno uklanjati konce sa rane, već se to treba prepustiti medicinskom osoblju. Oni imaju iskustvo i alat za sigurno uklanjanje konaca kako bi se sprečile povrede ili infekcije. Skidanje konaca se obično obavlja nakon određenog vremenskog perioda, koji određuje lekar, u zavisnosti od vrste rane i brzine njenog zaceljivanja.

Doktori

Skidanje konaca

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 1.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻