New Hospital Logo
deco

Segmentne resekcije kolona

Hirurgija debelog creva

Segmentna resekcija kolona

je hirurška procedura koja podrazumeva uklanjanje određenog dela debelog creva (kolona) i spajanje preostalog zdravog dela kako bi se očuvala funkcija digestivnog trakta. Ova procedura se često primenjuje u lečenju različitih stanja kolona, uključujući tumore, divertikulozu, upalne bolesti creva (npr. Kronova bolest ili ulcerozni kolitis) i druge gastrointestinalne bolesti.

Evo osnovnih koraka i informacija o segmentnoj resekciji kolona:

  1. Priprema pacijenta: Pre operacije, pacijent će biti podvrgnut nizu dijagnostičkih testova kako bi se utvrdila dijagnoza i precizno locirao deo kolona koji treba ukloniti. Ovo uključuje rendgenske snimke, kolonoskopiju, CT skeniranje i druge relevantne testove.
  2. Anestezija: Pacijent će biti pod opštom anestezijom tokom procedure kako bi bio bezbolan i nesvestan tokom operacije.
  3. Izbor incizije: Hirurg će napraviti rez u abdominalnom zidu kako bi pristupio kolonu. Ova incizija može biti tradicionalna otvorena ili minimalno invazivna (laparoskopska) u zavisnosti od slučaja i hirurške tehnike.
  4. Resekcija segmenta: Hirurg će pažljivo izolovati i ukloniti deo kolona koji je pogođen bolešću ili problemom. Nakon uklanjanja, preostali delovi kolona će biti spajani.
  5. Anastomoza: Nakon uklanjanja dela kolona, hirurg će izvršiti anastomozu, što je spajanje dva kraja preostalog dela kolona. Ovo se radi kako bi se omogućila normalna funkcija digestivnog trakta.
  6. Zatvaranje incizije: Nakon što je operacija završena i anastomoza je uspešno izvršena, hirurg će pažljivo zatvoriti inciziju u abdominalnom zidu.
  7. Oporavak: Nakon operacije, pacijent će biti praćen i postupno će se uvoditi u ishranu. Oporavak obično traje nekoliko dana u bolnici, a pacijent će biti pušten kući kada se njegovo stanje stabilizuje. Tokom oporavka, pacijent će pratiti uputstva lekara u vezi sa ishranom i brigu o inciziji.

Segmentna resekcija kolona je procedura koja se primenjuje kako bi se uklonili patološki delovi kolona i očuvala funkcija digestivnog sistema. Odluka o izvođenju ove operacije donosi se na osnovu dijagnoze, stanja pacijenta i specifičnih potreba za lečenjem.

Doktori

Segmentne resekcije kolona

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 420.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻