New Hospital Logo
deco

Scratching endometrijuma HSC

Priprema VTO

Endometrijsko ogrebotina

ili „scratching endometrijuma“ se odnosi na medicinski postupak koji se primenjuje kod nekih žena tokom procesa vantelesne oplodnje (VTO) ili asistirane reprodukcije. Ovaj postupak se takođe naziva i endometrijska biopsija ili histeroskopska endometrijska biopsija i obavlja se kako bi se potencijalno poboljšala uspešnost implantacije embriona.

Evo kako izgleda ovaj postupak:

  1. Priprema: Pre nego što se izvede „endometrijsko ogrebotina“, pacijentkinja će obaviti pregled kod svog ginekologa ili specijaliste za reproduktivnu medicinu kako bi se procenila potreba za ovim postupkom. Ovo se obično radi kao deo procesa VTO kada postoje poteškoće sa implantacijom embriona.
  2. Anestezija: Postupak se obično izvodi bez opšte anestezije. Umesto toga, primenjuje se lokalna anestezija kako bi se cerviks (grlić materice) omekšao i kako bi se smanjila nelagodnost tokom postupka.
  3. Endometrijska biopsija: Lekar će pažljivo umetnuti histeroskop (tanki instrument sa kamerom) kroz cervikalni kanal i u materičnu šupljinu. Kamera omogućava lekaru da vidi unutrašnjost materice. Zatim će lekar koristiti poseban instrument kako bi pažljivo ogrebao ili uzeo uzorak tkiva iz unutrašnjeg sloja endometrijuma. Uzorak tkiva se zatim šalje na analizu kako bi se utvrdila njegova struktura i karakteristike.
  4. Završetak postupka: Nakon uzimanja uzorka, histeroskop se pažljivo izvlači iz materice.
  5. Oporavak: Oporavak nakon ovog postupka je obično brz. Pacijentkinja će moći da se vrati kući istog dana. Može osećati blagu nelagodnost ili krvarenje nakon postupka, ali to obično traje kratko vreme.

Cilj „endometrijskog ogrebotina“ je da izazove blagu upalu u endometrijumu koja može poboljšati receptivnost endometrijuma za implantaciju embriona. Ovaj postupak se primenjuje kod određenih pacijentkinja koje su imale neuspešne pokušaje VTO ili kod kojih postoji sumnja da postoji problem sa prihvatanjem embriona. Važno je da se pacijentkinja konsultuje sa svojim lekarom i diskutuje o potencijalnim koristima i rizicima ovog postupka u svom konkretnom slučaju.

Doktori

Scratching endometrijuma HSC

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 70.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻