New Hospital Logo
deco

Salpingotomija sa uklanjanjem trudnoće u jajovodu

Ginekološke operacija

Salpingotomija

je hirurški postupak koji se izvodi kako bi se otvorio jajovod i uklonila ektopična trudnoća, tj. trudnoća koja se razvija izvan materice, obično u jajovodu. Ova procedura je hitna i neophodna kako bi se sprečile ozbiljne komplikacije i rizici po zdravlje žene.

Evo osnovnih koraka u postupku salpingotomije sa uklanjanjem trudnoće u jajovodu:

  1. Dijagnoza ektopične trudnoće: Pre nego što se izvrši salpingotomija, potrebno je da se postavi dijagnoza ektopične trudnoće. To se obično postiže putem ultrazvuka, analize nivoa hCG hormona u krvi, i pregledom simptoma.
  2. Priprema: Nakon postavljanja dijagnoze, pacijentkinja će biti pripremljena za operaciju, što uključuje postavljanje intravenskog katetera i davanje anestezije kako bi se osiguralo da pacijentkinja bude bezbolna tokom postupka.
  3. Incizija: Hirurg će napraviti malu inciziju u donjem delu trbuha kako bi pristupio jajovodu i ektopičnoj trudnoći.
  4. Salpingotomija: Nakon pristupa jajovodu, hirurg će pažljivo otvoriti jajovod (salpingotomija) i ukloniti ektopičnu trudnoću. Ovo je obično prva opcija ako je trudnoća još uvek mala i nije došlo do ozbiljnih oštećenja jajovoda.
  5. Zatvaranje jajovoda: Nakon uklanjanja ektopične trudnoće, hirurg će pažljivo zatvoriti jajovod kako bi se omogućilo pravilno zarastanje.
  6. Oporavak: Oporavak od salpingotomije obično traje nekoliko nedelja. Pacijentkinja će morati da sledi upute lekara o postoperativnoj nezi i pratiti svoje zdravstveno stanje kako bi se identifikovale eventualne komplikacije.

Ektopična trudnoća je ozbiljno stanje koje može ugroziti život žene i zahteva hitnu medicinsku intervenciju. Odluka o izvođenju salpingotomije ili druge hirurške procedure zavisi od specifičnih okolnosti i stanja pacijentkinje. Lekar će pažljivo proceniti situaciju i preporučiti odgovarajući tretman kako bi se najbolje zaštitilo zdravlje pacijentkinje.

Doktori

Salpingotomija sa uklanjanjem trudnoće u jajovodu

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 180000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻