New Hospital Logo
deco

RTG snimak vratna kičma + dinamički snimci

Koštano zglobni sistem

RTG snimak vratne kičme sa dinamičkim snimcima

je dijagnostički postupak koji se koristi za detaljniju evaluaciju vratne kičme i njenih pokreta. Ovaj postupak omogućava lekarima da prate kako se vratni pršljenovi pomeraju i kako funkcionišu tokom različitih pokreta vrata.

Evo kako se izvodi RTG snimak vratne kičme sa dinamičkim snimcima:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent će biti pozvan da zauzme odgovarajući položaj, obično stojeći ili sedeći. Za dinamičke snimke, pacijent će biti zamoljen da izvodi određene pokrete vrata.
  2. Zaštita od zračenja: Radiolozi će osigurati da je pacijent zaštićen od nepotrebnog izlaganja zračenju. Zaštitni prsluk ili drugi uređaji za zaštitu mogu biti postavljeni kako bi se smanjila izloženost drugim delovima tela.
  3. Položaj za snimanje: Pacijent će biti postavljen u odgovarajući položaj za početni snimak vratne kičme. Nakon toga, pacijent će izvoditi određene pokrete vrata, kao što su naginjanje, rotacija ili fleksija.
  4. Snimanje dinamičkih snimaka: Rendgenski aparat će emitovati rendgenske zrake kroz vratnu kičmu pacijenta dok izvodi različite pokrete. Zraci će prolaziti kroz kičmenu hrskavicu i pršljenove tokom ovih pokreta.
  5. Ocenjivanje slika: Nakon završetka snimanja, radiolog će pregledati dinamičke snimke vratne kičme kako bi analizirao kako se kičma pomerala tokom pokreta. Ovo može pomoći u identifikaciji problema kao što su nestabilnost kičme, hernijacije diska ili druge abnormalnosti koje se mogu pogoršati tokom određenih pokreta.

RTG snimak vratne kičme sa dinamičkim snimcima je posebno koristan u proceni funkcionalnih problema vratne kičme, kao i u postavljanju dijagnoze i planiranju tretmana kod pacijenata sa simptomima kao što su bol u vratu, ograničena pokretljivost ili druge probleme vezane za vratnu kičmu.

Doktori

RTG snimak vratna kičma + dinamički snimci

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 5.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻