New Hospital Logo
deco

RTG snimak vratna (cervikalna) kičma

Koštano zglobni sistem

RTG snimak vratne (cervikalne) kičme

je dijagnostički postupak koji se koristi za vizualizaciju i evaluaciju vratnih kičmenih pršljenova i okolnih struktura vrata. Ovaj snimak može biti koristan u identifikaciji problema kao što su frakture vratne kičme, degenerativne promene, hernijacije diska, suženje kičmenog kanala, infekcije i druge patološke promene.

Evo kako se izvodi RTG snimak vratne kičme:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent će biti pozvan da zauzme odgovarajući položaj, obično stojeći ili sedeći, u zavisnosti od specifičnih potreba za snimanjem.
  2. Zaštita od zračenja: Radiolozi će osigurati da je pacijent zaštićen od nepotrebnog izlaganja zračenju. Zaštitni prsluk ili drugi uređaji za zaštitu mogu biti postavljeni kako bi se smanjila izloženost drugim delovima tela.
  3. Položaj za snimanje: Pacijent će biti postavljen u odgovarajući položaj kako bi se snimila vratna kičma. Glava će biti postavljena u odgovarajući položaj, a pacijent će možda biti zamoljen da zadrži mirnoću tokom snimanja.
  4. Snimanje slike: Rendgenski aparat će emitovati rendgenske zrake kroz vratnu kičmu pacijenta. Zraci će prolaziti kroz kičmenu hrskavicu i pršljenove, ostavljajući senku na filmu ili digitalnom senzoru.
  5. Ocenjivanje slika: Nakon završetka snimanja, radiolog će pregledati slike vratne kičme. Na osnovu ovih slika, radiolog može identifikovati frakture, degenerativne promene, hernijacije diska, suženje kičmenog kanala ili druge patološke promene i postaviti dijagnozu ili preporučiti dalje testove ili tretmane.

RTG snimak vratne kičme je koristan u dijagnostikovanju problema povezanih sa vratnom kičmom. Pomaže lekarima da bolje razumeju stanje pacijenta i planiraju odgovarajući tretman ako je potrebno.

Doktori

RTG snimak vratna (cervikalna) kičma

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 3.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻