New Hospital Logo
deco

RTG snimak traheje

Respiratorni sistem

RTG snimak traheje

je dijagnostički postupak koji se koristi za vizualizaciju traheje, odnosno dušnika. Traheja je cevasta struktura koja prenosi vazduh iz grla u pluća, i njeno snimanje rendgenskim zracima može pomoći u dijagnostikovanju različitih stanja ili problema u ovom delu disajnih puteva.

Evo kako se obavlja RTG snimak traheje:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent će obično biti zamoljen da stoji ili sedi ispred rendgenskog aparata, u zavisnosti od specifičnih potreba. Važno je da pacijent ostane miran tokom snimanja kako bi se dobio jasan snimak.
  2. Zaštita od zračenja: Radiolozi će osigurati da je pacijent zaštićen od nepotrebnog izlaganja zračenju. Zaštitni prsluk može biti postavljen preko tela kako bi se smanjila izloženost drugim delovima tela.
  3. Položaj za snimanje: Pacijent će obično biti zamoljen da duboko udahne i zadrži dah dok se snimak pravi. Ovo pomaže u proširivanju traheje i dobijanju jasnije slike.
  4. Snimanje slike: Rendgenski aparat će emitovati rendgenske zrake kroz prednji deo vrata pacijenta. Zraci će prolaziti kroz tkiva i stvarati sliku traheje, koja će biti zabeležena na filmu ili digitalnom senzoru.
  5. Ocenjivanje slika: Nakon završetka snimanja, radiolog će pregledati slike traheje i oceniti stanje. Na osnovu snimaka, moguće je dijagnostikovati suženja traheje, prisustvo stranih tela, tumore, upale ili druge promene.

RTG snimak traheje može biti deo dijagnostičkog procesa kada postoje simptomi kao što su kašalj, gušenje, otežano disanje ili drugi problemi u predelu traheje. Ovaj snimak pomaže lekarima da bolje razumeju stanje pacijenta i planiraju odgovarajući tretman.

Doktori

RTG snimak traheje

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 3.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻