New Hospital Logo
deco

RTG snimak sinusi (paranazalne šupljine)

Koštano zglobni sistem

RTG snimak paranazalnih sinusa

je dijagnostički postupak koji se koristi za vizualizaciju i evaluaciju stanja paranazalnih sinusa. Paranazalni sinusi su šupljine unutar kostiju lobanje koje se nalaze oko nosa i očiju. Ovaj snimak može biti koristan u identifikaciji problema kao što su sinusitis (upaljeni sinusi), polipi, tumori, infekcije i druge patološke promene u tim sinusima.

Evo kako se izvodi RTG snimak paranazalnih sinusa:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent će biti pozvan da zauzme odgovarajući položaj na rendgenskom stolu. Obično će sedeti ili ležati na leđima, a glava će biti postavljena tako da se dobije jasna slika paranazalnih sinusa.
  2. Zaštita od zračenja: Radiolozi će osigurati da je pacijent zaštićen od nepotrebnog izlaganja zračenju. Zaštitni prsluk ili drugi uređaji za zaštitu mogu biti postavljeni kako bi se smanjila izloženost drugim delovima tela.
  3. Položaj za snimanje: Pacijent će biti postavljen u odgovarajući položaj tako da se snimaju svi paranazalni sinusi, uključujući frontalne, maksilarne, etmoidalne i sfenoidalne sinuse.
  4. Snimanje slike: Rendgenski aparat će emitovati rendgenske zrake kroz glavu pacijenta, a zraci će prolaziti kroz paranazalne sinuse. Slika će biti zabeležena na filmu ili digitalnom senzoru.
  5. Ocenjivanje slika: Nakon snimanja, radiolog će pregledati slike paranazalnih sinusa. Na osnovu ovih slika, radiolog može identifikovati promene kao što su upala sinusa, prisustvo polipa, tumora ili drugih patoloških stanja i postaviti dijagnozu ili preporučiti dalje testove ili tretmane.

RTG snimak paranazalnih sinusa je koristan u dijagnostikovanju problema povezanih sa sinusima. Pomaže lekarima da bolje razumeju stanje pacijenta i planiraju odgovarajući tretman ako je potrebno.

Doktori

RTG snimak sinusi (paranazalne šupljine)

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 3.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻