New Hospital Logo
deco

RTG snimak sakroilijačni zglobovi

Koštano zglobni sistem

RTG snimak sakroilijačnih zglobova

(SI zglobova) je dijagnostički postupak koji se koristi za pregled i evaluaciju stanja ovih zglobova. Sakroilijačni zglobovi povezuju krstac (sakrum) sa ilijačnim kostima (karličnim kostima) i igraju važnu ulogu u stabilnosti donjeg dela kičme i karlice. RTG snimak SI zglobova se često izvodi kao deo dijagnostičkog procesa za pacijente koji imaju bol u donjem delu leđa ili karlici.

Evo kako se izvodi RTG snimak sakroilijačnih zglobova:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent će biti pozvan da zauzme odgovarajući položaj na rendgenskom stolu. Položaj može varirati u zavisnosti od specifičnih potreba za snimanjem, ali obično pacijent leži na leđima ili na boku.
  2. Zaštita od zračenja: Radiolozi će se pobrinuti da pacijent bude zaštićen od nepotrebnog izlaganja zračenju. Zaštitni prsluk ili drugi uređaji za zaštitu mogu biti postavljeni kako bi se smanjila izloženost drugim delovima tela.
  3. Položaj za snimanje: Pacijent će biti postavljen u odgovarajući položaj tako da se sakroilijačni zglobovi nalaze u sredini snimka. Rendgenski aparat će biti usmeren prema ovom regionu.
  4. Snimanje slike: Rendgenski aparat će emitovati rendgenske zrake kroz sakroilijačne zglobove pacijenta. Zraci će prolaziti kroz zglobove i ostaviti senku na filmu ili digitalnom senzoru.
  5. Ocenjivanje slika: Nakon završetka snimanja, radiolog će pregledati slike sakroilijačnih zglobova. Na osnovu ovih slika, radiolog može identifikovati problematične promene u zglobovima, kao što su upale, degenerativne promene ili druge patološke promene.

RTG snimak sakroilijačnih zglobova je koristan za dijagnostikovanje problema povezanih sa ovim zglobovima i može pomoći u postavljanju tačne dijagnoze kod pacijenata sa bolom u donjem delu leđa ili karlici.

Doktori

RTG snimak sakroilijačni zglobovi

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 3.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻