New Hospital Logo
deco

RTG snimak petna kost

Koštano zglobni sistem

RTG snimak petne kosti

je dijagnostički postupak koji se koristi za pregled anatomije i stanja petne kosti. Ovaj tip snimka se često izvodi kako bi se dijagnostikovali problemi kao što su petni trn, frakture, artritis ili druge patološke promene u petnoj kosti.

Evo kako se izvodi RTG snimak petne kosti:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent će biti pozvan da stoji ili sedi na rendgenskom stolu ili se postavi u odgovarajući položaj za snimanje petne kosti.
  2. Zaštita od zračenja: Radiolozi će se pobrinuti da pacijent bude zaštićen od nepotrebnog izlaganja zračenju. Zaštitni prsluk ili drugi uređaji za zaštitu mogu biti postavljeni kako bi se smanjila izloženost drugim delovima tela.
  3. Položaj za snimanje: Rendgenski aparat će biti usmeren prema petnoj kosti koja se snima. Pacijent će postaviti stopalo i petnu kost u odgovarajući položaj kako bi se zglob najbolje video na snimku.
  4. Snimanje slike: Rendgenski aparat će emitovati rendgenske zrake kroz petnu kost. Zraci će prolaziti kroz meka tkiva, kosti i petnu kost i ostaviti senku na filmu ili digitalnom senzoru.
  5. Ocenjivanje slike: Nakon završetka snimanja, radiolog će pregledati snimak petne kosti. Na osnovu ovih slika, radiolog može identifikovati povrede, frakture, artritis, deformitete ili druge patološke promene u petnoj kosti.

RTG snimak petne kosti pomaže lekarima da procene stanje ovog dela tela i postave dijagnozu ili preporuče odgovarajući tretman ako je potrebno.

Doktori

RTG snimak petna kost

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 2.500 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻