New Hospital Logo
deco

RTG snimak nosne kosti

Koštano zglobni sistem

RTG snimak nosne kosti

je dijagnostički postupak koji se koristi za vizualizaciju i evaluaciju nosnih kostiju. Ovaj snimak može biti koristan u identifikaciji problema kao što su frakture nosa, deformacije kostiju, polipi, tumori i druge patološke promene u nosu.

Evo kako se izvodi RTG snimak nosne kosti:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent će biti pozvan da zauzme odgovarajući položaj, obično stojeći ili sedeći, u zavisnosti od specifičnih potreba za snimanjem.
  2. Zaštita od zračenja: Radiolozi će osigurati da je pacijent zaštićen od nepotrebnog izlaganja zračenju. Zaštitni prsluk ili drugi uređaji za zaštitu mogu biti postavljeni kako bi se smanjila izloženost drugim delovima tela.
  3. Položaj za snimanje: Pacijent će biti postavljen u odgovarajući položaj kako bi se snimila nosna regija. Glava će biti postavljena tako da se dobije jasna slika nosnih kostiju.
  4. Snimanje slike: Rendgenski aparat će emitovati rendgenske zrake kroz nosnu regiju pacijenta, a zraci će prolaziti kroz nosne kosti. Slika će biti zabeležena na filmu ili digitalnom senzoru.
  5. Ocenjivanje slika: Nakon završetka snimanja, radiolog će pregledati slike nosnih kostiju. Na osnovu ovih slika, radiolog može identifikovati frakture nosa, promene u kostima, prisustvo polipa, tumora ili drugih patoloških stanja i postaviti dijagnozu ili preporučiti dalje testove ili tretmane.

RTG snimak nosne kosti je koristan u dijagnostikovanju problema povezanih sa nosom i nosnim kostima. Pomaže lekarima da bolje razumeju stanje pacijenta i planiraju odgovarajući tretman ako je potrebno.

Doktori

RTG snimak nosne kosti

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 2.500 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻