New Hospital Logo
deco

RTG snimak mastoidi po Šileru i Stenversu

Koštano zglobni sistem

RTG snimak mastoidnih sinusa po Šileru i Stenversu

je dijagnostički postupak koji se koristi za vizualizaciju i evaluaciju mastoidnih sinusa, koji su šupljine unutar kosti lobanje smeštene iza uha. Ovaj snimak može biti koristan u identifikaciji problema kao što su upale, infekcije, tumori, ili druge patološke promene u mastoidnim sinusima.

Evo kako se izvodi RTG snimak mastoida po Šileru i Stenversu:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent će biti postavljen u odgovarajući položaj na rendgenskom stolu. Obično će ležati na boku, sa glavom usmerenom prema rendgenskom aparatu.
  2. Zaštita od zračenja: Radiolozi će osigurati da je pacijent zaštićen od nepotrebnog izlaganja zračenju. Zaštitni prsluk ili drugi uređaji za zaštitu mogu biti postavljeni kako bi se smanjila izloženost drugim delovima tela.
  3. Položaj za snimanje: Pacijent će biti postavljen na boku sa glavom savijenom prema rendgenskom aparatu. Ovo omogućava snimanje mastoidnih sinusa sa strane i sa zadnje strane glave.
  4. Snimanje slike: Rendgenski aparat će emitovati rendgenske zrake kroz mastoidne sinuse. Zraci će prolaziti kroz kosti lobanje i ostaviti senku na filmu ili digitalnom senzoru.
  5. Ocenjivanje slika: Nakon završetka snimanja, radiolog će pregledati slike mastoida. Na osnovu ovih slika, radiolog može identifikovati promene kao što su upale sinusa, infekcije, tumori ili druge patološke promene u mastoidima i postaviti dijagnozu ili preporučiti dalje testove ili tretmane.

RTG snimak mastoida po Šileru i Stenversu je koristan u dijagnostikovanju problema povezanih sa mastoidnim sinusima i okolinom. Pomaže lekarima da bolje razumeju stanje pacijenta i planiraju odgovarajući tretman ako je potrebno.

Doktori

RTG snimak mastoidi po Šileru i Stenversu

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 3.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻