New Hospital Logo
deco

RTG snimak lumbosakralni deo kičme

Koštano zglobni sistem

RTG snimak lumbosakralnog dela kičme

je dijagnostički postupak koji se koristi za vizualizaciju i evaluaciju donjeg dela leđa, uključujući lumbalne pršljenove i sakrum. Ovaj snimak je koristan u identifikaciji problema kao što su frakture pršljenova, degenerativne promene, hernijacija diska, suženje kičmenog kanala i druge patološke promene u ovom regionu.

Evo kako se izvodi RTG snimak lumbosakralne kičme:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent će biti pozvan da zauzme odgovarajući položaj na rendgenskom stolu. Uobičajeno je da pacijent leži na leđima ili stojeći, u zavisnosti od specifičnih potreba za snimanjem.
  2. Zaštita od zračenja: Radiolozi će se pobrinuti da pacijent bude zaštićen od nepotrebnog izlaganja zračenju. Zaštitni prsluk ili drugi uređaji za zaštitu mogu biti postavljeni kako bi se smanjila izloženost drugim delovima tela.
  3. Položaj za snimanje: Pacijent će biti postavljen u odgovarajući položaj kako bi se snimila lumbosakralna kičma. Rendgenski aparat će biti usmeren prema donjem delu leđa.
  4. Snimanje slike: Rendgenski aparat će emitovati rendgenske zrake kroz lumbosakralni deo kičme pacijenta. Zraci će prolaziti kroz pršljenove i ostaviti senku na filmu ili digitalnom senzoru.
  5. Ocenjivanje slika: Nakon završetka snimanja, radiolog će pregledati slike lumbosakralne kičme. Na osnovu ovih slika, radiolog može identifikovati frakture, degenerativne promene, hernijacije diska, suženje kičmenog kanala ili druge patološke promene i postaviti dijagnozu ili preporučiti dalje testove ili tretmane.

RTG snimak lumbosakralne kičme je koristan u dijagnostikovanju problema povezanih sa donjim delom leđa i sakralnim regionom. Pomaže lekarima da bolje razumeju stanje pacijenta i planiraju odgovarajući tretman ako je potrebno.

Doktori

RTG snimak lumbosakralni deo kičme

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 3.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻