New Hospital Logo
deco

RTG snimak kosti glave (kraniogram)

KOŠTANO ZGLOBNI SISTEM

RTG snimak kosti glave

poznat i kao kraniogram, je dijagnostički postupak koji se koristi za vizualizaciju i evaluaciju kostiju lobanje i lobanjskog skeleta. Ovaj snimak može biti koristan u identifikaciji fraktura, povreda, abnormalnosti kostiju i drugih stanja koja utiču na glavu i lobanju.

Evo kako se izvodi RTG snimak kosti glave (kraniogram):

  1. Priprema pacijenta: Pacijent će biti postavljen u odgovarajući položaj na rendgenskom stolu. Obično će ležati na leđima, ali položaj može varirati u zavisnosti od specifičnih potreba i svrhe snimanja.
  2. Zaštita od zračenja: Radiolozi će osigurati da je pacijent zaštićen od nepotrebnog izlaganja zračenju. Zaštitni prsluk ili druge zaštitne mere mogu biti postavljeni kako bi se smanjila izloženost drugim delovima tela.
  3. Položaj za snimanje: Pacijent će biti postavljen u odgovarajući položaj kako bi se ciljano snimio deo glave koji je od interesa. Glava će biti postavljena tako da se dobije jasna slika lobanje.
  4. Snimanje slike: Rendgenski aparat će emitovati rendgenske zrake kroz glavu pacijenta. Zraci će prolaziti kroz kosti lobanje i ostaviti senku na filmu ili digitalnom senzoru.
  5. Ocenjivanje slika: Nakon završetka snimanja, radiolog će pregledati slike kostiju glave. Na osnovu ovih slika, radiolog može identifikovati frakture, promene u kostima ili druge anomalije i postaviti dijagnozu ili preporučiti dalje testove ili tretmane.

Kraniogram je koristan alat za dijagnostikovanje povreda glave, fraktura lobanje, abnormalnosti kostiju i drugih stanja. Ovaj postupak pomaže lekarima da bolje razumeju stanje pacijenta i planiraju odgovarajući tretman ako je potrebno.

Doktori

RTG snimak kosti glave (kraniogram)

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 3.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻