New Hospital Logo
deco

RTG snimak karlica i kukovi

Koštano zglobni sistem

RTG snimak karličnih kostiju i kukova

je dijagnostički postupak koji se koristi za evaluaciju stanja karličnih kostiju, zglobova kuka i okolnih struktura. Ovaj snimak može pomoći u identifikaciji problema kao što su frakture karličnih kostiju, displazija kuka kod novorođenčadi, artritis, tumori i druge patološke promene u ovom regionu.

Evo kako se izvodi RTG snimak karlica i kukova:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent će biti pozvan da zauzme odgovarajući položaj na rendgenskom stolu. Položaj može varirati u zavisnosti od specifičnih potreba za snimanjem.
  2. Zaštita od zračenja: Radiolozi će se pobrinuti da pacijent bude zaštićen od nepotrebnog izlaganja zračenju. Zaštitni prsluk ili drugi uređaji za zaštitu mogu biti postavljeni kako bi se smanjila izloženost drugim delovima tela.
  3. Položaj za snimanje: Pacijent će biti postavljen u odgovarajući položaj kako bi se snimile karlične kosti i zglobovi kuka. Rendgenski aparat će biti usmeren prema ovom regionu.
  4. Snimanje slike: Rendgenski aparat će emitovati rendgenske zrake kroz karlice i kukove pacijenta. Zraci će prolaziti kroz kosti i zglobove i ostaviti senku na filmu ili digitalnom senzoru.
  5. Ocenjivanje slika: Nakon završetka snimanja, radiolog će pregledati slike karlica i kukova. Na osnovu ovih slika, radiolog može identifikovati frakture, displaziju kuka, artritis, tumore ili druge patološke promene i postaviti dijagnozu ili preporučiti dalje testove ili tretmane.

RTG snimak karlica i kukova je koristan u dijagnostikovanju problema povezanih sa ovim delom tela. Pomaže lekarima da bolje razumeju stanje pacijenta i planiraju odgovarajući tretman ako je potrebno.

Doktori

RTG snimak karlica i kukovi

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 3.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻