New Hospital Logo
deco

RTG snimak grudnog koša

Respiratorni sistem

RTG snimak grudnog koša

poznat i kao rendgenski snimak grudnog koša ili rendgenski snimak pluća, je dijagnostički postupak koji se koristi za vizualizaciju unutrašnjih struktura pluća i grudnog koša. Ovaj snimak se često izvodi kao deo rutinskog pregleda, dijagnostike bolesti pluća, povreda grudnog koša ili praćenja stanja pacijenata sa respiratornim problemima. Evo kako se izvodi postupak snimanja RTG-a grudnog koša:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent će biti pozvan da stane ili sedne ispred rendgenskog aparata, u zavisnosti od specifičnih potreba. Tokom snimanja, važno je da pacijent ostane miran i ne pomera se kako bi se dobila jasna slika.
  2. Zaštita od zračenja: Radiolozi će osigurati da je pacijent zaštićen od nepotrebnog izlaganja zračenju. Najčešće se koristi zaštitni prednji prsluk kako bi se smanjila izloženost drugim delovima tela.
  3. Položaj za snimanje: Pacijent će obično biti zamoljen da duboko udahne i zadrži dah dok se slika snima. Ovo se radi kako bi se pluća proširila i omogućila bolja vizualizacija.
  4. Snimanje slike: Rendgenski aparat će emitovati rendgenske zrake kroz grudni koš pacijenta. Ovi zraci će prolaziti kroz tkiva i proizvoditi sliku koja će biti snimljena na filmu ili digitalnom senzoru.
  5. Ocenjivanje slika: Nakon što su snimci završeni, radiolog će ih pažljivo pregledati i oceniti. Na osnovu slika, radiolog će moći da postavi dijagnozu ili preporuči dodatne testove ili tretmane.

RTG snimak grudnog koša se koristi za dijagnostikovanje različitih stanja kao što su infekcije pluća, pneumonija, bronhitis, tuberkuloza, tumori pluća, povrede grudnog koša, srčane bolesti i druge promene u plućima i grudnom košu. Ovaj snimak je brz, bezbolan i često se koristi kao početna tačka u dijagnostičkom procesu.

Doktori

RTG snimak grudnog koša

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 3.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻