New Hospital Logo
deco

RTG snimak grudna (torakalni deo kičme) kičma

Koštano zglobni sistem

RTG snimak grudne (torakalne) kičme

je dijagnostički postupak koji se koristi za vizualizaciju i evaluaciju torakalnog dela kičme, odnosno pršljenova i okolnih struktura u grudnom delu tela. Ovaj snimak može biti koristan u identifikaciji problema kao što su frakture pršljenova, degenerativne promene, deformacije, tumori, suženje kičmenog kanala i druge patološke promene.

Evo kako se izvodi RTG snimak grudne kičme:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent će biti pozvan da zauzme odgovarajući položaj na rendgenskom stolu, obično stojeći ili sedeći, u zavisnosti od specifičnih potreba za snimanjem.
  2. Zaštita od zračenja: Radiolozi će osigurati da je pacijent zaštićen od nepotrebnog izlaganja zračenju. Zaštitni prsluk ili drugi uređaji za zaštitu mogu biti postavljeni kako bi se smanjila izloženost drugim delovima tela.
  3. Položaj za snimanje: Pacijent će biti postavljen u odgovarajući položaj kako bi se snimila grudna kičma. Rendgenski aparat će biti usmeren prema grudnom delu tela.
  4. Snimanje slike: Rendgenski aparat će emitovati rendgenske zrake kroz grudni deo kičme pacijenta. Zraci će prolaziti kroz pršljenove i ostaviti senku na filmu ili digitalnom senzoru.
  5. Ocenjivanje slika: Nakon završetka snimanja, radiolog će pregledati slike grudne kičme. Na osnovu ovih slika, radiolog može identifikovati frakture, degenerativne promene, deformacije, tumore ili druge patološke promene i postaviti dijagnozu ili preporučiti dalje testove ili tretmane.

RTG snimak grudne kičme je koristan u dijagnostikovanju problema povezanih sa grudnom kičmom. Pomaže lekarima da bolje razumeju stanje pacijenta i planiraju odgovarajući tretman ako je potrebno.

Doktori

RTG snimak grudna (torakalni deo kičme) kičma

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 3.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻