New Hospital Logo
deco

RTG snimak duge kosti: nadlaktica, podlaktica, nadkolenica, podkolenica

Koštano zglobni sistem

RTG snimak duge kosti

kao što su nadlaktica, podlaktica, nadkolenica i podkolenica, može se izvesti kako bi se pregledale ove kosti i identifikovale eventualne patološke promene ili povrede. Ovaj tip snimka se često koristi za dijagnostiku fraktura, deformiteta, degenerativnih promena i drugih stanja kostiju.

Evo kako se izvodi RTG snimak duge kosti:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent će biti pozvan da zauzme odgovarajući položaj na rendgenskom stolu, u zavisnosti od dela tela koji se snima (npr. ruka ili noga). Pacijent će morati da se postavi tako da se što bolje vidi region od interesa.
  2. Zaštita od zračenja: Radiolozi će se pobrinuti da pacijent bude zaštićen od nepotrebnog izlaganja zračenju. Zaštitni prsluk ili drugi uređaji za zaštitu mogu biti postavljeni kako bi se smanjila izloženost drugim delovima tela.
  3. Položaj za snimanje: Pacijentova ruka ili noga će biti postavljena u odgovarajući položaj kako bi se snimila određena kost. Rendgenski aparat će biti usmeren prema tom regionu.
  4. Snimanje slike: Rendgenski aparat će emitovati rendgenske zrake kroz dužinu kosti koja se snima. Zraci će prolaziti kroz kost i ostaviti senku na filmu ili digitalnom senzoru.
  5. Ocenjivanje slika: Nakon završetka snimanja, radiolog će pregledati slike duge kosti. Na osnovu ovih slika, radiolog može identifikovati frakture, deformitete, tumore, degenerativne promene ili druge patološke promene.

RTG snimak duge kosti je koristan alat za dijagnostikovanje problema povezanih sa kostima i zglobovima. Pomaže lekarima da razumeju stanje pacijenta i planiraju odgovarajući tretman ako je potrebno.

Doktori

RTG snimak duge kosti: nadlaktica, podlaktica, nadkolenica, podkolenica

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 2.500 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻