New Hospital Logo
deco

RTG nativni snimak urotrakta

Genito-urinarni sistem

RTG nativni snimak urotrakta

je dijagnostički postupak koji se koristi za vizualizaciju donjeg dela urinarnog trakta, uključujući bubrege, uretere, mokraćnu bešiku i uretru. Ovaj snimak pomaže u identifikaciji problema u ovim organima i može se izvoditi iz različitih razloga, kao što su urinarne infekcije, kamenci u bubrezima ili ureterima, suženja uretre, tumori ili druge abnormalnosti.

Evo kako se izvodi RTG nativni snimak urotrakta:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent će biti pozvan da zauzme odgovarajući položaj na rendgenskom stolu. Položaj će zavisiti od toga koji deo urotrakta treba snimiti.
  2. Zaštita od zračenja: Radiolozi će osigurati da je pacijent zaštićen od nepotrebnog izlaganja zračenju. Obično se koristi zaštitni prsluk ili drugi uređaji za zaštitu od zračenja.
  3. Položaj za snimanje: Pacijent će biti postavljen u odgovarajući položaj kako bi se ciljano snimio deo urotrakta koji je od interesa. Na primer, za snimanje bubrega, pacijent će možda biti postavljen na stomak.
  4. Snimanje slike: Rendgenski aparat će emitovati rendgenske zrake kroz telo pacijenta, a zraci će prolaziti kroz urinarni trakt. Slika će biti zabeležena na filmu ili digitalnom senzoru.
  5. Ocenjivanje slika: Nakon snimanja, radiolog će pregledati slike urotrakta. Na osnovu ovih slika, moći će identifikovati promene, kao što su kamenci, suženja, tumori ili druge abnormalnosti, i postaviti dijagnozu ili preporučiti dalje testove ili tretmane.

RTG nativni snimak urotrakta je koristan alat u dijagnostici različitih urinarnih problema. Pomaže lekarima da bolje razumeju stanje pacijenta i planiraju odgovarajući tretman kako bi se rešili identifikovani problemi u urinarnom traktu.

Doktori

RTG nativni snimak urotrakta

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 3.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻