New Hospital Logo
deco

RTG nativni abdomena (stomaka)

Digestivni trakt

RTG nativni abdomena, takođe poznat kao rendgenski snimak abdomena u frontalnoj projekciji, je dijagnostički postupak koji se koristi za vizualizaciju unutrašnjih struktura i organa u trbušnoj šupljini. Ovaj snimak se često izvodi kako bi se identifikovali problemi ili promene u organima trbušne šupljine, kao i za dijagnostiku različitih stanja.

Evo kako se izvodi postupak RTG-a nativnog abdomena:

  1. Priprema pacijenta: Pacijent će biti pozvan da leži na leđima na rendgenskom stolu. Obično će mu biti rečeno da zadrži dah dok se slika pravi.
  2. Zaštita od zračenja: Radiolozi će osigurati da je pacijent zaštićen od nepotrebnog izlaganja zračenju. Zaštitni prednji prsluk ili drugi uređaji za zaštitu mogu biti postavljeni preko pacijentovog tela kako bi se smanjila izloženost zračenju.
  3. Položaj za snimanje: Pacijent će obično biti postavljen u ležeći položaj na leđima. Rendgenski aparat će biti postavljen iznad pacijenta kako bi se snimila slika trbušne šupljine.
  4. Snimanje slike: Rendgenski aparat će emitovati rendgenske zrake kroz trbušnu šupljinu pacijenta. Zraci će prolaziti kroz tkiva i organe, a slika će biti zabeležena na filmu ili digitalnom senzoru.
  5. Ocenjivanje slika: Nakon završetka snimanja, radiolog će pregledati slike abdomena. Na osnovu ovih slika, radiolog može identifikovati promene u organima kao što su creva, želudac, jetra, slezina, bubreg ili mokraćni mehur, i postaviti dijagnozu ili preporučiti dodatne testove ili tretmane.

RTG nativni abdomena je koristan za dijagnostikovanje različitih problema, uključujući crevne opstrukcije, perforacije, kamence u bubrezima ili mokraćnom mehuru, upalne procese, tumorske promene i druge bolesti u trbušnoj šupljini. Ovaj snimak može pružiti važne informacije lekarima kako bi bolje razumeli stanje pacijenta i doneli odgovarajuće terapeutske odluke.

Doktori

RTG nativni abdomena (stomaka)

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

phone 021 3000 505 / 069 8400 505
Cena pregleda 3.000 RSD
Zakazivanje srpski

Zakažite svoj termin putem forme ili nas pozovite.

Open chat
Postavite pitanje našem call centru ✍🏻